PRASATA, VEPŘOVÉ MASO - 16.12.1998

PRASATA, VEPROVÉ MASO - 16.12.1998

Vývoj na trhu veprového masa - aktuální ceny

V první polovine prosince prumerné farmárské ceny jatecných prasat se pohybovaly v rozmezí 24,00 až 26,00 Kc/kg živé hmotnosti v I. jakostní tríde. Stagnace farmárských cen jatecných prasat lze ocekávat na dosavadní úrovni do konce roku a v mesíci lednu 1999.

Aktuální informace z trhu veprového masa

Neutešenou financní situaci našich producentu jatecných prasat v soucasnosti lze zlepšit subvencovaným vývozem veprového masa. V tomto smeru Státní fond tržní regulace schválil subvencovaný vývoz živých jatecných prasat a veprových pulek do objemu peti tisíc tun a s tím, aby vývozci vykoupili jatecná prasata od prvovýrobcu nejméne za cenu triceti korun za kilogram živé hmotnosti pri dodržení srážek za nakrmenost dle normy.

K oživení našeho trhu veprového masa by rovnež prispelo výraznejší snížení maloobchodních cen veprového masa jako bylo realizováno v sousedním Rakousku. Nelze považovat za tržní chování našich obchodníku, když v padesátém týdnu napr. v obchodní síti Delvita stojí 1 kg syrového hrbetního sádla 55 Kc.

Informace ze zahranicí

Podle EK vývoj výroby a domácí spotreby veprového masa bude pro zeme strední a východní Evropy znamenat prebytek urcený na export 400 tisíc tun v roce 2005 ve srovnání s 250 tisíci tunami v roce 1997. Vzhledem k závazkum techto zemí v rámci WTO vetšina exportovaného prebytku veprového masa bude muset být vyvezena v roce 2005 bez subvencí!

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info