Mluvčí komisaře: České problémy s vepřovým masem ještě posoudíme

MF Dnes 2.12.1998

Mluvcí komisare: Ceské problémy s veprovým masem ješte posoudíme

Praha - Po pocátecním rozladení Bruselu nad zrušením preferencního cla na dovoz veprového masa probehlo podle úredníku Evropské unie pondelní setkání evropského komisare pro zemedelství Franze Fischlera s ministrem Janem Fenclem bez problému. "Nebyla to otázka vítezu a poražených, šlo o velice prátelskou diskusi. Dohodli jsme se na výmene informací, k níž by mel o dojít dnes, a k dalšímu posouzení situace by melo dojít na schuzce, která se bude konat príští týden," ríká mluvcí Fischlera Gerry Kiely.

Podle ceské televize a rozhlasu musel ministr Fencl na pana Fischlera tri ctvrte hodiny cekat. Nenarušilo to prátelskou atmosféru?

Nerekl bych, že to bylo tak dlouho, ale je pravda, že cekat musel, protože Franz Fischler mel zrovna v centru konferenci, na níž mel vystoupit. Takže nemohl prerušit své vystoupení a opustit zhruba 400 delegátu cekajících na jeho projev. Nebylo to úmyslné.

Byly neshody pri jednání jen ve statistických údajích?

Podle našich dat do konce srpna jsme meli víceméne stejné exporty jako v predchozích trech letech. Nové údaje použité Prahou se nám zdají docela extrémní. Problémem je overení techto údaju.

Co by se stalo, kdyby Ceská republika nepozastavila zrušení preferencních cel?

Jsme pripraveni nalézt spolecné rešení, což není snadné, protože musíme pri každém rozhodnutí brát ohled na clenské státy a jejich zájmy. Takže naše opatrení nebyla ješte predmetem diskuse. Fischler rekl, že je pripraven príští týden dále jednat, a pokud se zjistí, že jsme opravdu prícinou problému, budeme to rešit.

Byla by unie ochotna zrušit vývozní dotace do Ceské republiky?

Tato otázka prijde na porad jednání príští týden, až si budeme jisti statistickými daty. Musíte si uvedomit, že ohledne právních predpisu jsme neudelali nic špatného, a to ani ve vztahu k asociacním dohodám. Kdybychom chteli neco zmenit, musíme mít v prvé rade podporu clenských státu.

JAN CIZNER, MARTIN DOKOUPIL

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info