V Bruselu jsme neprohráli, říká Fencl

MF Dnes 2.12.1998

V Bruselu jsme neprohráli, ríká Fencl

Praha - Praha zatím nezruší dovozcum ze zemí Evropské unie výhodnejší cla a Brusel bude pokracovat v jednáních o dotovaných dovozech veprového masa - s tím se v pondelí rozešli evropský komisar Franz Fischler a ministr zemedelství Jan Fencl. I presto, že se tedy do zeme bude nadále dovážet dotované maso z unie, považuje Fencl jednání za úspešné. Vcera navíc znovu odletel jednat o tomto problému do Nemecka, které se podílí na importu veprového nejvetší merou. "Zatím není co komentovat. Pocítám s tím, že jednání bude stejne tvrdé jako to pondelní, které trvalo dlouho. Plánováno bylo na petactyricet minut a nakonec jsme jednali dve a pul hodiny," ríká Fencl.

Nepovažujete jednání v Bruselu za prohru?

Ani náhodou.

Požadoval Brusel prímo, abyste zrušil vládou schválenou zmenu preferencního cla?

Tak otázka nestojí. Nejprve jsme si museli vyjasnit, že jsme byli plne v právu. To znamená, že jsme se opírali o Evropskou dohodu.

Unie ovšem nesouhlasila s tím, že zrušení preferencních cel je oprávnené...

Pozor, tak to není. Oni s tím sice nesouhlasili, nicméne debata spela k tomu, že jsme v právu byli. Dokladovali jsme to citací z Evropské dohody. Oprávnené to bylo také proto, že jsme je upozornili už pri prvním kole technických jednání, dokazuje to i zápis v protokolu. Navíc jde predevším o naši vstrícnost. Po cas jednání, které v tuto chvíli probíhají, jsme proto pozastavili odstranení preferencního cla.

Je to výsledek nátlaku bruselských úredníku ?

Já bych rekl, že to byl náš projev dobré vule. My jsme presvedcili evropské komisare o tom, že jsme v právu. Jednak proto, že se držíme Evropské dohody, a za druhé proto, že jsme to s nimi v podstate predjednali už na technických konzultacích. Práve v tom byla debata velmi tvrdá. Oni tvrdili, že to tak není, my jsme tvrdili, že to tak je. Výsledkem je, že my jsme svoji pozici v podstate obhájili.

Máte pocit, že jste ji obhájil i s rozdílnými statistickými císly o obchodu s veprovým masem?

Predevším - naše data jsou nezpochybnitelná.

Kde berete tu jistotu?

Protože pracujeme s údaji, které vycházejí z celní statistiky. Vylucujeme, že by byly nesprávné. Predstavitelé Evropské unie meli v ruce jiná statistická císla, proto jsme se shodli na tom, že si je vymeníme a budeme hledat, kde jsou chyby.

Nejsme proti Bruselu moc malí páni?

To si já nemyslím.

Podle televizního i rozhlasového zpravodaje vás nechal evropský komisar klidne tri ctvrte hodiny cekat pred dvermi...

To není pravda.

JAN CIZNER

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info