Agrární komora protestuje i přesto, že ji ministr Fencl podporuj

LN - 25.11. 1998

Agrární komora protestuje i presto, že ji ministr Fencl podporuje

Další dopravní blokádou Prahy vyhrožuje Agrární komora CR. Na prívalu levných komodit do Ceské republiky se však podílejí sami její clenové.

PRAHA- V pátek 27. listopadu se má podle rozhodnutí krizového štábu Agrární komory (AK) CR uskutecnit masivní blokáda hlavních príjezdových komunikací do Prahy. Zemedelci rovnež vyhrožují zatarasením dálnic a hranicních prechodu. Podle šéfa AK Václava Hlavácka nespokojenci dokonce obstaví i zpracovatelské podniky, které levné produkty dovážené ze zemí Evropské unie vykupují. Zástupci Asociace soukromého zemedelství, jež je de facto protipólem a hlavním oponentem AK, již dríve upozornovali, že napríklad na propadu tuzemského trhu s veprovým masem se podílejí firmy sdružené práve v AK. My tyto informace také máme, proto predstavenstvo AK co nejdríve zverejní seznam svých clenu, kterí levné maso dováželi, potvrzuje viceprezident AK Karel Machovec s tím, že AK zároven doporucí, aby tyto firmy prišly o státní dotace. Tento postup však již dríve navrhovala práve asociace. My jsme ale nejednali pod nátlakem, odmítá Machovec. Agrární komora podle nej nespatruje rozpor v tom, že na jedné strane proti dovozum halasne protestuje, na druhé strane se jich však úcastní. Clenství v AK je dobrovolné, podotýká Machovec.

Já na bráchu, brácha na me

Agrární komora chystá své protesty i presto, že ministerstvo zemedelství (MZe) stále vychází nespokojeným zemedelcum vstríc. Vláda nedávno na nátlak AK rozhodla o zavedení mimorádného cla na pšenici dováženou z Madarska, kvantitativne omezila import cukru ze Slovenska a nyní jedná s Evropskou unií o omezení dovozu veprového masa. Na svém dnešním zasedání by kabinet mel rozhodnout o zrušení preferencního cla na dovoz veprového masa. Clo by se tak zvedlo ze soucasných 15 na 40,9 procenta. Ministr zemedelství je casto kritizován za silnou náklonnost k AK, kterou dokládá i jeho bývalá kariéra. Pred svým nástupem do ministerské funkce byl totiž Fencl šéfem Svazu zemedelských družstev a clenem predstavenstva AK. Zároven byl významným podnikatelem, pusobil ve statutárních orgánech 12 zemedelských firem. Významnou aktivitu vyvíjejí i jiní clenové AK, napríklad prezident Václav Hlavácek pusobí podle obchodního rejstríku v peti významných podnicích, viceprezident AK Jirí Netík v šesti firmách vcetne Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu (PGRLF). V tomto fondu pusobí rovnež jeho kolega Karel Machovec. Ten je i Fenclovým poradcem. Tato situace ale bude brzy vyrešena, potvrdil Machovec, ale nespecifikoval, zda odejde od Fencla ci agrárníku. Machovec si totiž nedávno za sezení na nekolika židlích vysloužil kritiku premiéra. Poradcem Fencla je i šéf odborné zemedelské komise CSSD Josef Danek. Ten se sice na verejnosti nijak netají se svými sympatiemi k argumentaci AK, jména dalších clenu této komise však jsou tajná, takže další prípadné vazby zustávají skryty. Jména nelze podle našich predpisu zverejnovat, ríká sekretár odborných komisí CSSD Karel Zemek s tím, že toto opatrení platí od doby, kdy CSSD byla v opozici a spolupracovníci by kvuli clenství v komisi meli problémy v zamestnání. Další tri clenové predstavenstva AK sedí v rade Státního fondu tržní regulace (SFTR). Tajemník AK Jan Záhorka vedle SFTR ješte pusobí v dozorcí rade PGRLF.

Tereza Zavadilová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info