STRUČNĚ O KOMODITÁCH - 27.10.1998

STRUCNE O KOMODITÁCH - 27.10.1998

BRAMBORY

Podle CSÚ jsou následující odhady výnosu brambor:

Rané brambory - odhad k 15.8. - 14,81 t/ha

Ostatní brambory konzumní - odhad k 15.9. - 22,65 t/ha, prumyslové - odhad k 15.9. - 25,88 t/ha

Z jednotlivých kraju je nejvyšší výnos odhadován v Jihomoravském kraji (23,58 t/ha), nejnižší výnos je naopak sledován v Severoceském kraji (19,77 t/ha)

Farmárské ceny:

· Konzumní brambory: 2,20 - 3,00 Kc/kg, dle odrudy, kvality a balení

· Brambory na výrobky: 2,00 - 2,50 Kc/kg

· Sadbové brambory (tuzemské: 7,00 - 9,00 Kc/kg

Spotrebitelské ceny: 3,50 - 8,50 Kc/kg dle odrudy, úpravy, balení a zpusobu prodeje

Pokracovat budou zvýšené nabídky brambor. Nelze vyloucit, že pod cenou bude nabízeno i méne kvalitní zboží a odrudy, které se hure prodávají. Podle predpokladu je pri poskliznových zkouškách sadby zjištován vyšší výskyt virových chorob, což má za následek vyšší % neuznání a sestupnení.

ZELENINA

U koštálovin se projevuje prebytek nejvýrazneji. Jedná se predevším o kveták, zelí bílé i cervené a kapustu. Ve všech prípadech se ceny dostaly na minimální úroven. Jejich zvyšování je možno ocekávat až v druhé polovine listopadu. U kedluben je nabídka nižší, kryje však zájem spotrebitelu. V menší nabídce je i brokolice, avšak ani zde není zrejmý nedostatek. Ceny u této zeleniny mají vzestupnou tendenci.

U korenových zelenin je situace stabilizovaná s vyšším prebytkem mrkve. Dodávky petržele a celeru jsou v mírnejším prebytku a ceny se v maloobchodní síti mírne zvyšují, zatímco u výrobcu jsou na nejnižší úrovni a ani v budoucím období neocekáváme výraznejší zmeny.

U cibulových zelenin je zrejmý vetší prebytek póru, jeho ceny jsou u výrobcu na nejnižší úrovni a na nejnižší úroven se dostaly ceny i v obchodní síti. S oživením cen je možno pocítat až koncem listopadu, pokud se výrazneji nezmení pocasí. U cibule je situace stabilizovaná a pro budoucí období mužeme ocekávat postupný mírný nárust cen v celé dodavatelské a obchodní sfére. Nabídka cesneku je z domácích zdroju omezená a je doplnována dovozem. Velkoobchod nabízí predevším cesnek z dovozu.

U salátových zelenin pretrvává prebytek pekingského zelí a jeho ceny jsou na nejnižší úrovni. Zvýšení cen je možno ocekávat v polovine listopadu a v prípade teplého pocasí i pozdeji. Nabídka salátu je od domácích producentu menší, je doplnována výrazne dražším salátem ze zahranicí, který je vetšinou balen ve fólii.

OVOCE

Na domácím trhu je výrazný prebytek jablek a jejich ceny jsou stabilizovány na nízké úrovni. Zájem spotrebitelu je stále na nízké úrovni s ohledem na samozásobitelské zdroje. Vedle oznacených odrud, kde jsou zvlášte ve stánkovém prodeji znacné rozdíly ( Golden Delicious 12 - 23 Kc/kg ), jsou nabízena jablka bez oznacení odrudy za velmi nízké ceny 8 - 12 Kc/kg.

V menším množství, a casto o velmi nízké kvalite, jsou nabízeny hrušky. Zatím nejsou nabízeny hrušky z dovozu.

PRASATA, VEPROVÉ MASO

V zárí stagnovaly farmárské ceny jatecných prasat na úrovni kolem 38,00 Kc/kg živé hmotnosti v I. jakostní tríde. Od zacátku ríjna dochází každý týden k výraznému poklesu farmárských cen jatecných prasat. Ve tretí ríjnové dekáde aktuální farmárské ceny jatecných prasat u smluvních dodavatelu se pohybují v rozmezí od 33,00 Kc do 36,00 Kc/kg živé hmotnosti v I. jakostní tríde a u nesmluvních dodavatelu klesly až na úroven 28,00 Kc/kg živé hmotnosti v I. jakostní tríde. Prícinou propadu cen je znacný dovoz dotovaného veprového masa z Nemecka a cástecne i z Rakouska a dále soucasné vysoká svetová nadprodukce veprového masa, která stlácí farmárské ceny jatecných prasat v Evrope na nejnižší úroven za posledních dvanáct let.

DRUBEŽ

Oproti našemu predpokladu došlo v posledních dvou týdnech (41. a 42. týden 1998) k dalšímu poklesu prumerných cen zemedelských výrobcu jatecných kurat v I. jakostní tríde. Cena jatecných kurat po delší dobe poklesla pod hranici 28,00 Kc a dosáhla prumerné republikové hodnoty 27,93 Kc/kg živé hmotnosti. Obchodní cena kurat (podle CSÚ) na konci tohoto období byla na úrovni 56,91 Kc/kg zmraženého kurete v PE sácku. To znamená mírný nárust (cca 2 až 3 halére).

Spotrebitelské ceny si v posledních týdnech sledování již oproti minulosti udržují svoji hodnotu, která osciluje kolem 65,00 Kc/kg.

Na konci 40. týdne dosáhla prumerná cena netrídených vajec 1,69 Kc/ks. Ve 41. a 42. týdnu pokracovalo mírné navyšování ceny, kdy na konci 42. týdne byla cena netrídených vajec 1,73 Kc/ks, v rozpetí od 1,50 do 1,90 Kc/ks. Zásoby vajec nejsou vyšší a nabídka vajec se celkem rovná poptávce.

Obchodní ceny trídených vajec byly následující:

· XL - 2,15 až 2,25 Kc/ks

· L - 1,90 až 2,10

· M - 1,70 až 1,95

· S - 1,40 až 1,65

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info