Maďarsko žádá zmírnit české ochranné clo na dovoz pšenice

Právo 10.10.1998

Madarsko žádá zmírnit ceské ochranné clo na dovoz pšenice

PRAHA (hor) - Ve stredu zavedené ochranné clo na dovoz madarské pšenice do CR je prakticky jediným soucasným problémem mezi CR a Madarskem. Po pátecních rozhovorech s madarským ministrem zahranicí Jánosem Martonyim to prohlásil šéf ceské diplomacie Jan Kavan.

K rešení oznámil Martonyi "okamžité konzultace, nebot toto rozhodnutí je v rozporu s regulemi Svetové obchodní organizace (WTO) a Všeobecné dohody o clech a obchodu". Dodal, že existuje precedens, protože obdobná cla byla pred casem zavedena i Slovenskem. Strany se posléze dohodly a cla byla snížena.

Ministri se pri jednání shodli na potrebe oživit duch visegrádské spolupráce mezi CR, Madarskem a Polskem, k nimž by se opet melo pripojit Slovensko. Zároven také zduraznili podporu Slovensku pri snaze o vstup do euroatlantických struktur.

Stejne se pri prijetí madarského hosta vyjádril i prezident Václav Havel. "Podmínkou ovšem bude, aby chtelo i Slovensko," rekl po prijetí novinárum Havluv mluvcí Ladislav Špacek. O uvažovaném vojenském zásahu v Kosovu hovoril Martonyi s ministrem obrany Vladimírem Vetchým, bližší obsah jejich jednání není znám. Martonyiho prijal i predseda Snemovny Václav Klaus a premiér Miloš Zeman.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info