Většina zemědělců si od zelené nafty slibuje rychlou pomoc

ZN - 18.9.1997

Vetšina zemedelcu si od zelené nafty slibuje rychlou pomoc

- Nebezpecí, že dojde k omezení nezbytných vkladu do pudy, je stále vetší

Názory na zavedení tzv. zelené nafty - vratky spotrební dane z motorové nafty, která by prinesla zemedelcum kolem 2 miliard korun, se ruzní. Zejména nekterí soukromí rolníci se vyslovují proti, odmítl ji na setkání s nimi i premiér Václav Klaus. Místopredseda vlády a ministr zemedelství Josef Lux považuje zelenou naftu pouze za jednu z možných forem rychlé pomoci zemedelství, pro kterou je nejvyšší cas.

Stejného názoru je i poslanec za CSSD Ladislav Skopal, clen zemedelského výboru Parlamentu CR. "Pokud vláda navrhne jinou formu financní pomoci zemedelství, nebudeme na zelené nafte trvat," rekl ZN. Nejde však podle neho o ceský experiment, ale po léta uplatnované opatrení ve vyspelých zemích sveta. "Osvedcila se ve státech EU a pokud se tam upouští od dotování zemedelských výrobku, musíme hledat neprímé formy podpory zemedelství," zduraznil. Jestliže soukromí zemedelci jsou proti znamená to podle jeho slov, že "jsou zneužíváni nejasnými a nepravdivými informacemi".

Podle stanoviska Ceskomoravské agrární unie, jejímiž cleny jsou Svaz zemedelských družstev a spolecností a Svaz zemedelských podnikatelu Cech a Moravy, zhorší oddalování prijetí zelené nafty již tak nepríznivou ekologickou situaci zemedelcu. "Nejde pritom je o podniky hospodarící v oblastech, které v nedávné dobe postihly záplavy, ale i o podniky v ostatních produkcních podmínkách. Rada podnikatelu si vzala od nákupních organizací zálohy na sklizen obilovin, které nyní pri nižší úrode nebudou schopni splatit a jejich zadlužení dále vzroste," rekl predseda CMAU Jan Fencl. Lze podle neho ocekávat, že spotrební dane u pohonných hmot vcetne motorové nafty vzrostou nejpozdeji od zacátku príštího roku, což bude znamenat další zvýšení nákladu pro zemedelce. A také vetší tlak na to, aby dále omezovali nezbytné vklady do pudy.

Také Agrární komora CR podporuje prijetí vratky spotrební dane z motorové nafty, o níž by meli - letos již podruhé - jednat poslanci Parlamentu CR nejpozdeji do poloviny ríjna.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info