Jihočeské mlékárny má v rukou Broking

ZN - 26.9.1997

Jihoceské mlékárny má v rukou Broking

- Novým clenem predstavenstva je poslanec Karel Machovec (CSSD)

Majitelem 49 procent akcií Jihoceských mlékáren, nejvetšího mlékárenského podniku v zemi, které byly dosud v držení Investicní a Poštovní banky, je brokerská spolecnosti Broking. Po vcerejší mimorádné valné hromade JcM to uvedl reditel spolecnosti Broking Vladimír Koubek. Ten odhaduje, že proces optimalizace vlastnické struktury JcM bude završen behem dvou až trí let. "Nejde o jednorázový krok. Jeho soucástí je i vytvorení podmínek pro zvýšení ekonomické výkonnosti firmy a hledání strategického partnera," uvedl.

Generální reditel JcM Milan Teplý vyloucil, že by takový partner mel být ze zahranicí. "Vždy jsme tvrdili, že preferujeme ceskou cestu a nic na tom nemeníme," rekl. Naznacil však, že se vytvárejí možnosti pro spolupráci s dalšími, i nepotravinárskými, podniky. Spolecnost manažeru JcM, která od IPB mela majoritní balík akcií získat, podle Teplého teprve vzniká.

Proto hovorit o jejím personálním složení pokládá reditel zatím za predcasné. Generální reditel JcM varoval pred tím, aby se v zemi dál lpelo na chybném tvrzení o mlékárenských prebytcích. "S chystaným vstupem do EU by mel stát naopak produkci mléka podporovat, nebot tím se vytvárejí i lepší predpoklady pro stanovení kvóty, která zemi po vstupu do EU," uvedl. Kvóta podle expertu významne ovlivní i další budoucnost chovu skotu v zemi, a proto by se soucasná produkce kolem 2,3 miliardy litru za rok mela zvýšit nejméne na tri miliardy litru. Podle Teplého by si pritom meli zemedelci uvedomit, že o jejich prosperite nerozhoduje jen jakou cenu si za mléko dohodnou, ale i pravidelnost plateb. Clenem nového peticlenného predstavenstva JcM se vcera stal i predseda zemedelského výrobu Parlamentu Karel Machovec. Clenem dozorcí rady byl zvolen i bývalý prezident Agrární komory Jirí Netík.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info