Zelená nafta pro zemědělce dosud není zcela "pod stolem"

ZN - 1.10.1997

Zelená nafta pro zemedelce dosud není zcela "pod stolem"

- Luxuv návrh má šanci získat podporu poslancu Parlamentu

Praha - Vláda minulý týden na svém "rozpoctovém" zasedání zamítla Luxuv požadavek na zavedení plošné dotace pro zemedelství, známé pod názvem zelená nafta. Prestože definitivní rozhodnutí o jejím osudu padne až v Parlamentu, zeptali jsme se nekolika reprezentantu stoupencu i odpurcu zelené nafty, co pro ne rozhodnutí, které vláda ucinila, znamená.

Mezi její stoupence patrila zejména družstva, a proto se ZN obrátily na ing. Jana Fencla, predsedu Svazu zemedelských družstev a spolecností: "Nás tak moc nezajímá, co vláda ciní, protože spoustu vecí rozhodla špatne. O tom, jestli bude ci nebude zelená nafta, nerozhodne vláda, ale Parlament. Spoléhám na moudrost poslancu. Ti, co tuší, v cem jsou problémy ceského zemedelství, mohou klidne pro zelenou naftu zvednout ruku a je jedno, zda patrí ke koalici nebo opozici. Nemyslím si ovšem, že by tato moudrost dorazila i do ODA..." Názor Agrární komory CR, která zelenou naftu rovnež prosazovala, tlumocila ZN její tajemník Jan Záhorka: "Pro nás zelená nafta neskoncila. Budeme za ni dál bojovat."

Mezi její odpurce patrí Sdružení soukromých zemedelcu, za které se pro ZN vyjádril František Nemec: "Jsme rádi, že vládou neprošla, protože jde o plošnou dotaci, s níž zásadne nesouhlasíme. Nejsme proti další pomoci zemedelství ze strany státu, ale predstavujeme si ji jako adresnou a smerovanou tam, kde je jí nejvíc zapotrebí, tj. napr. do vyrovnání pro zemedelce hospodarící ve ztížených podmínkách. Zelená nafta nic nereší. Když ríkáme, že chceme, aby zkrachovaly neefektivní podniky, nerozlišujeme, jestli jde o právnické ci fyzické osoby. Nemyslíme tím jenom družstva. Mužeme padnout i my, jenže pouze špatným hospodarením a ne tím, že napr. nedostaneme zelenou naftu." Jan Novák, místopredseda Sdružení podnikatelu CR: "Zdá se nám logické, že zelená nafta padla. Pro nás soukromníky nepredstavuje tak velký význam, jako pro zemedelská družstva, která projezdí mnohonásobne víc nafty než my."

Ješte nedávno zelenou naftu požadovala i KDU-CSL. Jak se zachovají její poslanci? Budou vládní dohodu respektovat i ve chvíli, kdy opozice ve Snemovne pri projednávání rozpoctu zelenou naftu zacne opet prosazovat? Poslanec Jaroslav Orel k tomu vcera ZN rekl, že klub KDU-CSL se usnesl, že bude koalicní dohodu respektovat. "Nové dotace ve výši 2,6 miliardy korun považujeme za náhradu zelené nafty. Pokud by ji tedy nekdo ve Snemovne znovu prosazoval, jeho návrh nepodporíme," dodal Orel.

Alena Vlcková

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info