Vývoz dalšího obilí se zvažuje

HN - 1.10.1997

Vývoz dalšího obilí se zvažuje

Praha (jaf) - Licencní komise pro zemedelské komodity bude na svém jednání príští pátek zvažovat možnost povolit vývoz urcitého množství krmné pšenice a sladovnického jecmene z letošní sklizne.

"Tak na osmdesát procent jsem presvedcen, že bude povolen vývoz pšenice, u jecmene se asi bude více váhat," uvedl Zdenek Prucha z Licencní správy Ministerstva prumyslu a obchodu.

Krome pšenice a jecmene pripadá v úvahu také vývoz mouky. "Zatím jsou predpoklady, že letošní úroda umožní vývoz," uvedla clenka licencní komise Miluška Vrlová z Ministerstva zemedelství.

Sklizen obilovin celkem by mela podle odhadu Ministerstva zemedelství (MZe) dosáhnout výše 7,014 miliónu tun proti 6,644 miliónu tun loni. Tuzemské užití obilovin se predpokládá na úrovni 6,85 miliónu tun. Úroda se tudíž hodnotí jako mírne prebytková a MZe již dríve publikovalo svuj predpoklad celkového vývozu obilovin z letošní sklizne ve výši až 250 tisíc tun.

Vydání exportních licencí na pšenici a jecmen urgují sami zemedelci. "Chteli jsme licence již od prvopocátku jednání," uvedl predseda komoditní rady pro obilí pri Agrární komore Josef Zatloukal. Plusová bilance úrody predevším krmné pšenice podle nej sráží její ceny, které by se otevrením trhu mohly zastavit.

Z odborných kruhu se ozývají i varovné hlasy upozornující na riziko predcasných vývozu jak pšenice, tak i jecmene, který by se dal exportovat formou sladu. Z obilovin je zatím možné vyvážet žito, oves a repku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info