Ceny cukru se včera opět vzchopily

HN - 2.10.1997

Ceny cukru se vcera opet vzchopily

- Cukr podporily spekulace obchodníku z dopadu nepríznivého pocasí na nadcházející asijskou sklizen, nebot pestitelské podmínky nyní nejsou dobré.

Cukr ve vcerejším obchodování posiloval na obou stranách Atlantiku. Na trhu se odrazily obavy z nízké sklizne v Asii. Zlato také pokracovalo ve svém rustu. Žlutým kovem cloumají dohady o neochote centrálních bank pujcovat zlato producentum.

Na newyorké Burze kávy, cukru a kakaa (CSCE) obchodovaný cukr c. 11 v dopolední cásti seance posílil na maximum 11,71 centu za libru. Tím pokracoval v trendu posledních ctyr seancí, který prerušil sestup posledních týdnu. Bílý cukr na londýnské LIFFE také stoupal a dostal se nad 300 USD za metrickou tunu. Posunul se tak nad duležitou hranici, pod kterou se dostal díky dvoutýdennímu pádu cen.

Obchodníci se domnívají, že suchem postižená Indonésie a Thajsko nebudou schopny vyprodukovat dostatecné množství cukru. Dle odhadu spolecnosti C. Czarnikow Ltd., specializující se na cukr, klesne thajská sklizen ve skliznovém roce 1997 - 98 na 4,9 miliónu tun v porovnání s predcházejícími 6,1 miliónu tun. Thajsko je tretí nejvetší svetový producent cukru. Klícové producentské oblasti v Asii strádají vlivem povetrnostního efektu El Nino, který zde zpusobuje nárust teplot, a tím zaprícinuje sucha.

Jaroslav Poríz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info