Zakázané hovězí z Velké Británie se k nám prý vůbec nikdy nedost

ZN - 2.10.1997

Zakázané hovezí z Velké Británie se k nám prý vubec nikdy nedostalo

- Od roku 1994 jsme nekoupili ani kilogram masa z ostrovu, ríká Ministerstvo zemedelství

Obavy z toho, že bychom u nás mohli v obchode koupit britské hovezí a po jeho konzumaci navíc onemocnet Creutzfeldt-Jakobovou chorobou (CJD) jsou absolutne neopodstatnené, prohlašují svorne domácí experti. Hovezí maso ze skotu chovaného ve Velké Británii se k nám podle nich jednak nemelo šanci dostat, jednak stále platí, že prenos "nemoci šílených krav" (BSE) na cloveka ješte nebyl nikdy a nikde ve svete prokázán.

"Existují jen dohady, založené na podobnosti klinických príznaku BSE a CJD," konstatoval pro ZN šéf odboru ochrany zdraví zvírat a reprodukce Státní veterinární správy CR (SVS) MVDr. Josef Holejšovský. Podle jeho slov se k nám ale hovezí z ostrovu vubec nedostalo, a to ani ve forme výrobku. O sankcích orgánu Evropské unie proti kontinentálním firmám, které zakázané maso použily, se samozrejme ví i v Ceské republice. "Pochopitelne se nás vubec netýkají. Ciste teoreticky - kdyby k necemu takovému došlo také tady, pak dosud nejsme clenskou zemí EU a nikdo by nám napríklad uzavrení provozu nemohl narídit," dodal dr. Holejšovský.

"Možnost privézt britské hovezí s jinými razítky do CR mi pripadá absurdní, to bychom pak museli pochybovat už úplne o všem," rekl na dotaz ZN MVDr. Milan Sehnal, rídící zahranicní odbor SVS. "My nadále požadujeme potvrzení o puvodu masa. Zeme, ze které pochází, pak má závod urcený pro export schválený v rámci EU. Tomu musíme verit." Podle predsedy predstavenstva spolecnosti Animalco (jde o rozhodující domácí firmu v exportu a importu predevším masa, výrobku z neho i jatecných zvírat) Bohumila Ríhy je varianta dovozu "zakázaného zboží" pres nejakou tretí zemi jen teoretická a platné zákony a zavedené praktiky ji v podstate vylucují. Vetšina dovážených masných výrobku pak je predevším z veprového a drubežího masa, zatímco hovezí je používáno vetšinou pouze jako "spojka", napríklad do mekkých salámu.

Podle informace z Ministerstva zemedelství CR se k nám v roce 1994 dovezlo 8 tisíc tun hovezího, o rok pozdeji 3,2 tisíce tun a loni 3,7 tisíce tun, zatímco letos do 19. zárí jeden tisíc tun. Ani kilogram z tohoto množství prý nebyl importován ze Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. A už tri roky jsme z této zeme nenakoupili ani jeden kus živého skotu, tvrdí stejný zdroj.

Jirí Krepelka

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info