Úroda jablek bude letos vyšší než loni, pěstitelé očekávají prob

Práce - 3.10.1997

Úroda jablek bude letos vyšší než loni, pestitelé ocekávají problémy s prodejem

Ve vetšine intenzívních jablonových sadu na strední a jižní Morave mají pestitelé sklizenu už polovinu úrody, která je v prumeru zhruba o deset procent vyšší než v lonském roce. Napríklad ve 120hektarovém sadu Agro Práce v Tešeticích na Znojemsku cesalo vcera pozdní odrudy jablek vedle 30 kmenových zamestnancu také 50 brigádníku. Obdobná situace byla i v dedkovickém sadu HD Urcice na Prostejovsku, kde chtejí sklizen ukoncit 20. ríjna.

"Úroda je mimorádne dobrá, odhadem jen v tešetickém sadu sklidíme pres 1600 tun kvalitního ovoce," rekl nám technik Zdenek Nekola. "Otevrenou otázkou však zustává, kolik jablek nám na našem trhu dovolí prodat dumpingový dovoz tohoto ovoce ze zemí Evropské unie. Prozatím jsme prodali asi deset tun výberových jablek ceským zákazníkum a ve stredu vecer byl od nás vyexpedován první kamión s padankami pro zákazníka v SRN. Tam má celkem smerovat asi dvacet vagónu padanek, k nimž pridáváme trhané plody o prumeru pod šest centimetru. Vetšina producentu jablek verí, že soucasná pražská jednání ministerstva zemedelství se zemedelským podvýborem Evropské komise pro pridružení CR k EU prinese pozitivní výsledky. zejména pokud jde o zavedení kvóty na dovoz jablek do CR."

Jak nám sdelila tajemnice Moravskoslezské ovocnárské unie v Brne Jirina Homolová, k 19. zárí bylo do CR vyvezeno ze zemí EU celkem 43 166 tun jablek za prumernou cenu 11,40 koruny za kilogram. Letošní ocekávaná úroda z intenzívních sadu v CR se bude pohybovat mezi 130 až 140 tisíci tunami. Pricemž už dnes se dá ríci, že zásluhou automatických licencí se k nám ze západní Evropy priveze 154 tisíc tun jablek. Je to zarážející množství, když uvážíme, že podle dlouhodobých prumeru se za rok v CR zkonzumuje pouze 120 tisíc tun jablek. "Jestliže nedojde k zásadní dohode s EU, bude to pro pestitele doslova katastrofa," konstatovala Homolová. "Vždyt ztráty pestitelu a skladovatelu jablek dosáhly v hospodárském roce 1996/97 pres 224 miliónu korun. Je prece nedustojné, aby se naše nádherná, po celou zimu a jaro uskladnená jablka vozila v cervnu z jihomoravských skladu do Rakouska na moštování s tak velkým ekonomickým propadem. Kilogram jablek na prumyslové zpracování prišel zahranicního zákazníka na pouhé dve koruny a dvacet haléru."

Jirí Severa

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info