Na jižní Moravě se loni po letech útlumu výrazně zvýšila výroba vepřového
06.02.2025 | ČTK
Na jižní Moravě po dlouhých letech útlumu chovu prasat a výroby vepřového nastal loni zlom. Za loňský rok se v kraji vyrobilo 25.777 tun vepřového, což je je meziroční růst o deset procent. Celoroční statistiky tak potvrdily trend, který byl zřetelný už v první polovině loňského roku, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Výroba hovězího se mírně snížila, ale v předchozích letech převážně rostla.
Růst výroby vepřového se projevil i na množství poražených prasat. Loni jich pracovníci jatek porazili 278.517, což je meziročně o 22.000 více. Průměrná hmotnost jatečního prasete se zvýšila ze 117 na 119 kilogramů. Celkový objem výroby tak předčil nejen rok 2023, ale i předchozí a blíží se roku 2021. Pokles trval více než jednu dekádu a nedařilo se ho zastavit kvůli tomu, že farmáři čelili levnějšímu dovozu ze zahraničí a mnohým se chovy nevyplácely. V některých letech byly výkupní ceny i pod výrobními náklady a zemědělci museli dotovat chov prasat z jiných ziskových činností.
Podle ředitele Svazu chovatelů prasat Jana Stibala lze nárůst produkce přičíst patrně tomu, že řada podniků v poslední době dělá tzv. repopulaci. Jde o komplexní opatření, které má pomoci zlepšit ekonomiku chovu i zdravotní stav prasat. Do plné produkce se podnik dostane po vyčištění a případné úpravě stájí po zhruba tři čtvrtě roku trvající pauze. "Sáhla k tomu řada podniků. O chovech se nyní dá říci, že jsou stabilizované. Zemědělci nyní vydělávají, protože výkupní ceny jsou slušné, ale táhnou za sebou ztráty z let minulých. Kdyby to tak vydrželo, bylo by to dobré," řekl Stibal již loni ČTK.
Hovězího se loni na jižní Moravě vyrobilo 3249 tun, což je pokles o 200. Počet poražených zvířat se snížil zhruba o 600 na 10.038. Průměrná hmotnost jatečního zvířete se snížila ze 610 na 601 kilogramů.
Zatímco celorepublikově se jižní Morava podílí na výrobě vepřového z více než 12 procent, u výroby hovězího je to necelých pět procent.
Zanedbatelná zůstává výroba kozího a skopového masa, kterého se loni v kraji vyrobilo šest tun.
Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne 13.3.2025 (14.03.2025)
- Výborný: České nádrže mají dostatek vody i pro zvládnutí velkého sucha (13.03.2025)
- Střílet březí zvěř myslivci nechtějí, ministerstvo tomu dalo prostor (13.03.2025)
- SVS vyšetřuje mrtvá zvířata přepravovaná v dodávce na D7 na slintavku a kulhavku (13.03.2025)
- Informace pro žadatele a vývozce o vystavení rostlinolékařských dokladů pro export dřeva (13.03.2025)
- Statistici dnes zveřejní výsledky tuzemského maloobchodu za leden (13.03.2025)
- Vyjádření k výkladu zákonů, které se týkají likvidace bioodpadu a spalování rostlinného odpadu například na zahradách (13.03.2025)
- V národním parku Podyjí proběhlo první řízené vypalování. Pomůže pečovat o Havranické vřesoviště (13.03.2025)
- Digitalizovaný Portál katastru a zeměměřictví usnadní vkládání i změny informací (13.03.2025)
- TZ: Rozloha PIWI vinic v ČR poprvé přesáhla 1000 hektarů. V náročném roce 2024 se potvrdila jejich vyšší odolnost (13.03.2025)