EU schválila využití moučky z larev potemníka, zamíří třeba do koláčů
29.01.2025 | Potravinářská komora
Evropská potravinová hmyzí revoluce pokračuje. Po dřívějším schválení moučky ze sarančat nebo cvrčků otevřel Brusel dveře potravinářskému využití v EU pro prášek z celých larev potemníka moučného, uvedl web eunews.
Povolení uvádět na trh žlutou moučku z larev potemníka bude mít po dobu pěti let francouzská společnost Nutri’Earth. Ta podala žádost do Bruselu před více než pěti lety. V létě 2023 pak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecký posudek, v němž konstatuje, že ultrafialovým zářením ošetřený prášek z celých larev potemníka moučného je „bezpečný za navrhovaných podmínek a úrovní použití.“
To znamená, že jej lze použít v chlebu, houskách, koláčích, těstovinách, zpracovaných bramborových produktech, sýrech a mléčných výrobcích a ovocných a zeleninových konzervách určených pro širokou veřejnost.
Více tady: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/cervi-potemnik-moucka-eu.A250128_104628_eko-zahranicni_ven
Další články v kategorii
- Zemřel „otec Nutelly“ Francesco Rivella (19.02.2025)
- Dovoz potravin a zvířat z J. Ameriky loni vzrostl o 348 mil. na 6,5 mld. Kč (19.02.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne – 18.2. 2025 (19.02.2025)
- Ministr Výborný v SAE: České firmy mají potenciál uspět na místním náročném trhu, zájem je i o naše moderní technologie (18.02.2025)
- Farmáře straší krácení dotací kvůli pokutám od inspekce práce, začne se letos (18.02.2025)
- Jižní Korea letos daruje 17 rozvojovým zemím rekordních 150.000 tun rýže (18.02.2025)
- Stahování výrobků z vepřového masa z trhu kvůli nadlimitnímu obsahu veterinárního léčiva (18.02.2025)