EU schválila využití moučky z larev potemníka, zamíří třeba do koláčů

Evropská potravinová hmyzí revoluce pokračuje. Po dřívějším schválení moučky ze sarančat nebo cvrčků otevřel Brusel dveře potravinářskému využití v EU pro prášek z celých larev potemníka moučného, uvedl web eunews.

Povolení uvádět na trh žlutou moučku z larev potemníka bude mít po dobu pěti let francouzská společnost Nutri’Earth. Ta podala žádost do Bruselu před více než pěti lety. V létě 2023 pak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vědecký posudek, v němž konstatuje, že ultrafialovým zářením ošetřený prášek z celých larev potemníka moučného je „bezpečný za navrhovaných podmínek a úrovní použití.“

To znamená, že jej lze použít v chlebu, houskách, koláčích, těstovinách, zpracovaných bramborových produktech, sýrech a mléčných výrobcích a ovocných a zeleninových konzervách určených pro širokou veřejnost.

Více tady: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/cervi-potemnik-moucka-eu.A250128_104628_eko-zahranicni_ven

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics

Středa
Jasno
0 °C
Čtvrtek
Skoro jasno
1 °C
Pátek
Oblačno
4 °C

Počasí


Kalendář

poútstčtsone
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Podporujeme utipa.info