SVOL: Jarní mráz způsobil v lesích škody na mladých porostech za miliardy korun

V lesích uškodily jarní mrazy mladým porostům listnatých stromů i jedlí. Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR (SVOL) v dnešní tiskové zprávě odhadlo, že dopad mrazů způsobí v jejich hospodaření škody za miliardy korun. Vládu žádá, aby v rozpočtu na příští rok a na další roky vyčlenila peníze na plné pokrytí žádostí nestátních vlastníků lesů o příspěvky na jejich hospodaření.

"Vlna dubnových mrazů nepoškodila jen ovocné stromy a vinice, ale významně negativně zasáhla i mladé lesní porosty vysazené po kůrovcové kalamitě," uvedl předseda sdružení Jiří Svoboda.

Několikadenní mrazy s teplotou až minus sedm stupňů Celsia podle sdružení ublížily hlavně stromkům vysazeným před dvěma až třemi lety. I v nižších polohách spálily čerstvě rašící pupeny citlivějších dřevin jako jsou duby, buky a jedle, ale překvapivě také olše. "Kolegové z Polabí zaznamenali škody dokonce i na desetiletých kulturách, které jsou již tři až čtyři metry vysoké," uvedl Svoboda.

Jarní mrazy podle sdružení patří mezi kritické události pro lesy mírného pásma. Způsobují poškození tkání rostlin, které ovlivňuje jejich růst a konkurenceschopnost. Negativně ovlivní i vývoj semenného roku a tím možnosti přirozené obnovy a způsobí například také roční ztrátu na přírůstu u listnatých dřevin.

"Zalesnění jednoho hektaru v nákladových cenách loňského roku činilo průměrně 150.000 korun, následná péče o tento porost v příštích pěti letech stojí zhruba také tolik. 'Doba sklizně' je ale sto let," uvedl předseda sdružení.

Připomněl to, že ministerstvo zemědělství nestátním lesníkům přes dva roky slibovalo příspěvek na adaptaci lesů na klimatickou změnu. Na nedávné konferenci SVOL ve Stříteži u Jihlavy ale ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) řekl, že na tuto slíbenou podporu zatím nejsou peníze. SVOL podle předsedy žádá vládu, aby v dalších letech vyčlenila dost peněz alespoň na plné pokrytí příspěvků na hospodaření v lesích podle nařízení vlády číslo 30.

SVOL má 729 přímých členů s celkovou výměrou 555.000 hektarů lesa, což je 21 procent výměry všech lesů v ČR.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info