Souhrn událostí uplynulého dne – 22.4. 2024

Obaly na ovoce z papíru i želé kostky. Firmy hledají alternativy k plastům

Přestože jsou plasty účinným nástrojem proti plýtvání potravinami, evropské země i USA nadále pokračují ve snahách je omezit. Ke slovu se tak dostávají alternativní obalové materiály, do nichž se ovoce a zelenina na pultech balí, upozornil portál The New York Times.

V zemědělské krajině se šíří široká škála reziduí pesticidů, zjistili vědci LDF MENDELU

Výzkumný tým Lesnické a dřevařské fakulty se zaměřil na problematiku rozšíření pesticidů v potravních sítích různých typů zemědělských plodin pěstovaných na jižní Moravě a ve středních Čechách. Díky úzké spolupráci se subjekty hospodařícími v těchto regionech mohli autoři studie porovnat látky, které objevili v analyzovaných skupinách.

Vědci sestavili rodokmen kávy arabica, je starší než Homo sapiens

Káva je bezesporu velkou částí světové kultury a milovníci kávy oceňují nejvíce tu, která pochází z kávovníku arabského, běžně známou jako arabica. Vědci nyní vytvořili rodokmen této kávy a zjistili, že tento druh vznikl přirozeným křížením dvou jiných odrůd kávy odhadem před 610.000 až jedním milionem let v etiopských lesích.

Teplé počasí hospodám pomohlo. Přesto musí lidé počítat se zdražováním

Tuzemští hospodští dlouho nezažili tak turbulentní nástup první čtvrtiny roku. Od 1. ledna se zvýšilo DPH u čepovaného piva, na druhou stranu jaro přišlo o několik týdnů dříve, než je zvykem, což mělo pozitivní vliv na počet hostů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info