Dovoz ukrajinských produktů do unie bude pokračovat s omezeními, shodla se EU

Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Dohodli se na tom dnes vyjednavači členských zemí EU a Evropského parlamentu, uvedly diplomatické zdroje ČTK. Nová omezení pro ukrajinský vývoz mají podpořit unijní zemědělce. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Zástupci předsednictví a členské státy dosáhly poprvé takzvané předběžné dohody z trialogu již na konci března. S touto kompromisní dohodou ale nesouhlasily země jako Polsko či Francie, které prosazovaly další omezení, aby podle jejich slov zabránily destabilizaci zemědělských trhů.

Belgické předsednictví v Radě EU tak přišlo s novým návrhem, že by množství ukrajinského vývozu nemělo být porovnáváno s lety 2022 a 2023, kdy už byl zaznamenán velký nárůst, ale také s obdobím druhé poloviny roku 2021, tedy ještě před zahájením ruské invaze na Ukrajinu. Na tento kompromis členské státy přistoupily.

Po tomto kroku ale muselo nastat opět nové vyjednávání s Evropským parlamentem, které se odehrálo v uplynulých dnech a závěrečné kolo se uskutečnilo dnes odpoledne. Ještě dnes večer by pak měli kompromisní dohodu odsouhlasit i velvyslanci členských států. Následně se očekává, že kompromis projde schválením v parlamentním výboru. Definitivní schválení by se mělo v ideálním případě odehrát na posledním plenárním zasedání EP v tomto legislativním období, které se koná na konci dubna. Dohoda o liberalizaci obchodu s Ukrajinou by měla být prodloužena o další rok, od června.

Kromě nových referenčních roků bude rovněž posílena ochrana některých citlivých produktů, jako jsou oves, kukuřice, kroupy, med, vejce, drůbež a cukr. Pro ně bude podle návrhu stanoveno množství, které je možné importovat bez proclení. Když bude tato kvóta překročena, bude se za další dovoz platit clo. Pokud jde o jiné produkty, například pšenici, jejíž zahrnutí do klíčových citlivých komodit podporovalo i Česko, množství jejich vývozu bude Evropská komise monitorovat. V případě navýšení vývozu zasáhne.

tes jd

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info