Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu

Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i celosvětovému trendu a přímo ovlivňuje hospodaření tuzemských vinařů, uvedl svaz.

Průměrná cena za litr vína se loni zvýšila o jedno procento, což dělá z tichých vín kategorii s jedním z nejnižších nárůstů ceny. "Změny spotřebitelského chování a nižší zájem zejména u mladší generace pociťují všechny státy EU. Do nižších prodejů u nás se pak letos jistě promítne také zrušení daňové uznatelnosti tichého vína jako firemního dárku, které vstoupilo v platnost v lednu," uvedl prezident svazu Martin Chlad.

Odkázal na zprávu Evropské komise, která odhaduje v loňském roce pokles spotřeby vína v Itálii o sedm procent, ve Španělsku o deset procent, ve Francii o 15 procent, v Německu o 22 procent a v Portugalsku o 34 procent. Světová spotřeba byla podle údajů společnosti International Wine & Spirits Report (IWSR) v prvním pololetí roku 2023 o šestinu nižší než ve stejném období roku 2019.

Klesající spotřeba ovlivňuje i chování vinařů a vinařství. Podle organizace OIV (Mezinárodní organizace pro révu a víno) klesla světová produkce vína v roce 2023 nejníž za posledních 60 let. Předpokládaná produkce v České republice za loňský rok byla o 500.000 hektolitrů nižší než v roce 2022, což je o 13 procent méně a o 14 procent méně, než byl pětiletý průměr.

"Rostoucí nejistotu mezi tuzemskými vinařskými organizacemi potvrzuje i nedávný průzkum Vinařské unie. Z něj vyplynulo, že současná situace odrazuje většinu vinařů od rozšiřování vinic a obnovy těch stávajících, což již nyní vede k nežádoucímu poklesu výměry vinic v ČR," uvedl Chlad.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) tento týden uvedl, že vinaři letos popáté nenaplní kvótu pro povolenou výsadbu vinic. Kvóta pro letošní rok umožňovala výsadbu až 178,3 hektaru, vinaři podali 84 žádostí k výsadbě 40,5 hektaru vinic.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info