SVS loni v Olomouckém kraji kvůli možnému týrání zvířat provedla 250 kontrol

Veterinární inspektoři loni v Olomouckém kraji kvůli podezření na týrání zvířat provedli 250 kontrol, přičemž ve 109 případech zjistili porušení platné veterinární legislativy. Kontroly byly zahájeny na základě podnětů, jejichž autoři upozornili Státní veterinární správu (SVS) na možné týrání zvířat a jejich chov v nevyhovujících podmínkách. ČTK to řekla ředitelka Krajské veterinární správy SVS pro Olomoucký kraj Hana Brázdová.

"Počty podnětů od obyvatel se každoročně zvyšují díky jejích vyšší bdělostí i dostupnosti internetových platforem," uvedla Brázdová. Veterinární inspektoři loni ve spolupráci s úředníky a policisty zkontrolovali například chov tří psů na zahradě u rodinného domu v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku. Psi byli uvázaní ke stromu a lavicím krátkými lany a řetězem, neměli přístup k vodě ani krmivu a zahrada byla plná odpadků. "Vykazovali stresové chování neustálým pokoušením se uvolnit z úvazu, neměli komfortní prostor na lehnutí k odpočinku, možnost se schovat při nepříznivém počasí a nemohli se volně venčit," řekla Brázdová. Díky konání úředníků prostějovské magistrátu bylo rozhodnuto o náhradní péči a odchytová služba převezla všechny tři psy do útulku v Čechách pod Kosířem.

Zhruba čtyři desítky koz ve špatném zdravotním stavu našli loni v létě veterinární inspektoři u chovatelky v Hynčině na Šumpersku, žena zvířatům nezajistila vhodné podmínky. Inspektoři kontrolu provedli na základě podnětu, jehož autor SVS upozornil na špatné podmínky, ve kterých kozy v Hynčině žijí. "V chovu bylo chováno 37 koz, 30 slepic, 45 kachen a 24 králíků. Při kontrole inspektoři zjistili nevhodné podmínky ve stáji, kde se nacházela většina chovaných koz. Povrch stáje byl vlhký, zvířata neměla suché a čisté místo pro odpočinek a silně zde zapáchal čpavek. Některé kusy byly vyhublé," uvedla Brázdová.

Některé kozy měly podle Brázdové přerostlé paznehty tak, že jim to znemožňovalo přirozený postoj a pohyb, což zvířatům způsobovalo značné utrpení. Všechna zvířata byla majitelce posléze odebrána a přemístěna do náhradní péče, jejich vlastníkem se stal stát.

I přes snahu o osvětu ze strany krajské veterinární správy je podle Brázdové stále větším problémem prodej zvířat pomocí inzerce. "Jedná se hlavně o nákup psů bez průkazu původu přes internetové portály a bazary," upozornila Brázdová. Kupující většinou nezná původ zvířete. Jednání prodávajících je zpravidla už od první chvíle podezřelé, jelikož v inzerátech neuvádí jména ani adresy a prodávaná zvířata chtějí předat na veřejných prostranstvích. "Množství těchto podnětů každoročně roste, avšak jejich došetření brání to, že pachatel bývá zpravidla neznámý," dodala.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info