Kontrolní ústav: Vinaři letos znovu nevyčerpají kvótu pro výsadbu vinic

Vinaři v České republice letos popáté nenaplní kvótu pro výsadbu nových vinic. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) v tiskové zprávě uvedl, že kvóta pro letošní rok umožňovala výsadbu až 178,3 hektaru, vinaři podali 84 žádostí k výsadbě 40,5 hektaru vinic. Proti loňsku se požadovaná plocha zvýšila přibližně o devět hektarů. Z této plochy připadá 90 procent na Moravu a zbylých deset procent na Čechy, kde hodlají vinaři vysadit révu mimo uznané viniční tratě. Uvedla to dnes mluvčí ústavu Ivana Kršková.

Největší podíl na nových výsadbách, a to 37 procent, má velkopavlovická vinařská podoblast, slovácká podoblast vysadí 31 procent z celkové plochy, mikulovská 12 procent a znojemská pět procent. Z mělnické a litoměřické podoblasti letos vinaři o novou výsadbu nežádali.

Z celkové letošní kvóty 178,3 hektaru zůstane nevyčerpaných 137,8 hektaru, loni to bylo 147,2 hektaru z celkových 178,7 hektaru.

Od vstupu do Evropské unie platil v Česku zákaz rozšiřování vinic. Opatření mělo vést k tomu, aby v některých evropských státech nevznikaly velké nové plochy vinic s levnějšími produkty, které by kvalitním vinařům kazily ceny. Od roku 2016 se v Česku poprvé mohly rozšířit vinohrady o procento, což se od té doby každoročně opakuje.

Obhospodařovávaná plocha vinic v České republice loni stoupla na 17.735 hektarů, ústav registroval 13.263 pěstitelů. Vinařskou obcí s největším počtem vinic zůstávají Velké Bílovice se 777 hektary, Valtice s 576 hektary a Mikulov s 517 hektary. Ve vinařské oblasti Čechy je největší vinařskou obcí Mělník se 110 hektary.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info