Jedna německá farma, čtyři stroje ROZMITAL

V Rožmitálu pod Třemšínem, 20. března 2024 - Na stroje ROZMITAL spoléhá německý farmář Helmut Straub z Bavorska již od roku 2017. Od té doby si pořídil celkem čtyři stroje – žací kombinaci SC-301 a SM-820, šestirotorový obraceč OZ-676, jednorotorový shrnovač SB-4631 i lis na kulaté balíky LB-R120. Zajeli jsme se ho zeptat, jak je s technikou spokojený.

Malebná obec Falkenberg se rozprostírá mezi Mnichovem a Pasovem v Bavorsku, v kopcovitém kraji žije zemědělec Helmut Straub se svou rodinou. Při příjezdu na farmu máte pocit, že jste se náhle ocitli v Čechách, tak jak jste obklopeni technikou převážně české produkce. Najdete zde nejenom českou pícninářskou techniku, ale také balíkovačku, pluh, elektrickou tříkolku i osobní vůz.

„Rádi využíváme české stroje, tak jak spolupráce s lidmi a firmami ze sousední země funguje velmi dobře. Ať už jde o spolehlivost výrobků nebo servis. Navíc kvalita a robustnost strojů splňuje naše očekávání,“ říká Helmu Straub.

Pan Straub pochází ze zemědělské rodiny, původně se však vydal na obchodní dráhu, které se věnoval 20 let. K zemědělství však měl po celou dobu blízko, pracoval totiž pro firmy, které se specializovaly na výrobu a prodej zemědělských strojů. Před několika lety se mu naskytla možnost převzít farmu po rodičích jeho ženy, výzvu rodina přijala a již 8 let úspěšně farmaří.

Rodinná farma se specializuje na chov Simentálského skotu, stádo německého farmáře čítá 150 ks. K tomu obhospodařuje rodina přes 50 ha půdy, z toho 10 ha tvoří louky a pastviny určené na seno a senáž. Zbytek je orná půda využívaná na pěstování silážní kukuřice a kukuřice na zrno, pšenice a sóji.

Hlavním cílem naší návštěvy bylo zjistit, jak je rodina pana Strauba spokojená s technikou ROZMITAL. „Za 6 let užívání jsem se stroji ROZMITAL naprosto spokojený. Jsou to robustní, odolné, jednoduché a spolehlivé mašiny. Konkrétně na farmě pracujeme s žací kombinací, kterou tvoří čelní nesená disková sekačka SC-301 a zadní bočně nesená disková sekačka SM-820, na obracení píce používám obraceč OZ-676, vše shrnuji shrnovačem SB-4631 a na balíky tu pak mám lis LB-R120,“ vyjmenovává pan Straub.

A co konkrétně se mu na jednotlivých modelech zamlouvá? „Žací kombinace se snadno připojuje k traktoru a jednoduše se ovládá. Kvalita sečení je vynikající, a navíc kvituji i snadnou výměnu žacích nožů a hydraulické nadlehčování. Díky šířce záběru 8,2 m má člověk rychle hotovo a můžeme se věnovat dalším činnostem. V našem případě uděláme až 5 sečí během roku, proto je rychlost při práci pro nás zásadní,“ upřesňuje farmář a pokračuje popisem šestirotorového obraceče OZ-676: „U obraceče jsme chtěli mít podobný pracovní záběr, jako je u žací lišty, což OZ-676 přibližně splňuje. Stroj je navíc jednoduchý a účinný, a lze na něm natočením pojezdových kol nastavit správný úhel odhozu píce, což je skvělá vlastnost zejména při práci na okrajích nebo hranicích pozemků,“ říká Straub.

Stroje ROZMITAL agreguje farmář s traktory značky FENDT, konkrétně s modely 718 Vario a 207 Vario. Nutno dodat, že zejména žací kombinace v kombinaci se 718 Vario funguje na výbornou a hravě si poradí i s vysokou a hutnou trávou i v kopcovitém terénu.

Pokud jde o shrnování, vybrala si rodina pana Strauba model SB-4631. Jedná se o jednorotorový stroj s pracovním záběrem 4,6 m. Shrnovač je vybaven tandemovým podvozkem se čtyřmi koly pro lepší kopírovací vlastnosti a disponuje velkým rotorem o průměru 3,76 m a 10 rameny. „Budu se opakovat, ale opět jde o jednoduchý a robustní stroj. Svým pracovním záběrem a s přihlédnutím na naše výměry nám absolutně vyhovuje, rychle a čistě s ním vše potřebné shrneme,“ říká Straub.

A jako poslední stroj z rodiny ROZMITAL je na farmě využíván lis na kulaté balíky s řetězovou komorou LB-R120. Zajímavostí je, že pro lis si pan Straub dojel v roce 2022 až do Rožmitálu pod Třemšínem vlastním traktorem. Cestu dlouhou 400 km (tam i zpět), zvládl farmář ujet za 13 hodin. O jeho výkonu se psalo také v místních novinách.

„Lis má pro mě všechny funkce potřebné k práci. Používáme ho hlavně k lisování sena pro naše telata. Vkládání sítě funguje velmi dobře a balíky jsou dostatečně husté,“ říká Straub.

Z pana Strauba bylo po celou dobu setkání patrné, jak je s technikou ROZMITAL spokojený, a že na ní nedá dopustit. Děkujeme farmáři a jeho rodině za příjemně strávených několik hodin na jejich farmě a přejeme jim hodně úspěchů nejenom s technikou ROZMITAL.

 

Kontakt pro média:

Alexandr Kuchař

Marketingová komunikace

+420 739 327 983 alexandr.kuchar@rozmital.com

 

O Strojírnách Rožmitál

Strojírny Rožmitál jsou tradiční česká firma, která byla založena v roce 1913. V roce 2023 společnost oslavila 110 let své existence.

Původně se firma zabývala výrobou elektromotorů, vzduchotechniky a kovového nábytku. Od padesátých let minulého století se portfolio firmy postupně rozšířilo a ustálilo na nabídce zemědělských pícninářských strojů.

Až do roku 1989 měly Strojírny Rožmitál monopolní postavení ve výrobě obracečů a shrnovačů na českém a slovenském trhu zemědělské techniky. Dnes nabídku strojů tvoří diskové sekačky, obraceče, shrnovače píce a nově také lisy na kulaté balíky. Společnost pravidelně investuje do inovací a uvádění novinek.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info