ČSÚ zlepšil odhad sklizně na 7,123 milionu tun obilovin

Zemědělci letos sklidí 7,123 milionu tun obilovin. Vyplývá to z druhého odhadu sklizně, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti červnovému odhadu se očekávaná sklizeň zvýšila o 168.000 tun. Letošní předpokládaná úroda je však o 446.000 tun horší než loni, což je pokles o 5,9 procenta. Nevymyká se však pětiletému průměru, proti němuž je vyšší o 0,1 procenta. ČSÚ zároveň předpokládá lepší úrodu řepky, které by se mělo sklidit podle odhadu 1,215 milionu tun, což je narůst o 4,1 procenta.

"I když je odhad optimističtější než před měsícem, kvůli meziročně slabšímu hektarovému výnosu je předpokládaná úroda zatím menší než v loňském nadprůměrném roce. Už i tak opožděné žně ještě zpomalil vytrvalý déšť, který ohrožuje také kvalitu zrna," uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky Radek Matějka. ČSÚ očekává hektarový výnos obilovin 5,71 tuny na hektar, oproti loňsku o 2,1 procenta nižší. Výnos řepky se proti červnovému odhadu mírně snížil na 3,2 tuny na hektar.

Nejrozšířenější plodiny, tedy ozimé pšenice, se podle odhadu sklidí 4,734 milionu tun. Oproti loňskému roku je to o 205.000 tun méně, což odpovídá poklesu o 4,2 procenta. U jarní pšenice se očekává o téměř 39 procent horší úroda, která by měla dosáhnout 153.000 tun.

Jarního ječmene se podle odhadu sklidí 965.000 tun, což je pokles o 14,3 procenta oproti loňského roku. Ozimého ječmene se podle ČSÚ sklidí 781.000 tun, což je meziročně o čtyři procenta více. U ozimého ječmene jsou také podle posledních zpráv ministerstva zemědělství práce na polích prakticky u konce.

Tritikale by se mělo podle odhadu ČSÚ sklidit 205.000 tun (pokles o 1,3 procenta), ovsa by měli podle ČSÚ zemědělci sklidit 148.000 tun (meziročně o 11,6 procenta méně) a sklizeň žita by měla klesnout o 6,5 procenta na 120.000 tun.

Úroda máku by letos měla být o 14,2 procenta horší než minulý rok, celkem 19.000 tun. Oproti pětiletému průměru je očekávaná úroda nižší téměř o pětinu.

Svaz: Obecným znakem letošní úrody je pokles kvality kvůli suchu i dešti

Pro letošní žně je obecným znakem pokles kvality obilí. Vliv na to mají menší dávky hnojiv, kterých bylo na trhu nedostatek, a sucho v době dozrávání porostů. Na kvalitu měly poté vliv i dlouhotrvající deště z poslední doby, kvůli kterým nemohli zemědělci sklízet již zralé porosty. V některých oblastech se přitom objevily klasy, kde již začalo klíčit uzrálé zrno. ČTK to řekl mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Zemědělci se podle něho ovšem neobávají, že by byl nedostatek kvalitního obilí pro produkci potravin.

Podle Píchy půjde o průměrný rok, což uvedl i ČSÚ. Proti pětiletému průměru je letošní odhad sklizně o 0,1 procenta vyšší. "Tradičně jsou žně nejdále v Jihomoravském kraji, kde jsou sklizeny tři čtvrtiny ploch, prakticky na začátku jsou naopak žně v Karlovarském a Libereckém kraji," dodal.

Upozornil také na to, že ceny obilovin na trhu ovlivňují zásoby z loňské sklizně. "Určitou výhodu mají zemědělci, kteří mohou obilí ošetřit a uskladnit vlastními silami. Vzhledem k vývoji na trhu s obilím a pravděpodobně nižší celosvětovou sklizeň očekáváme, že na podzim dojde k zotavení cen," dodal. Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala kvůli zastavení trhu mají zemědělci problémy s finanční likviditou. "Obvykle sklidí, hned prodají, za ty peníze nakoupí minerální hnojiva, přípravky, osiva, pohonné hmoty tak, aby mohli založit novou produkci. V této chvíli chybí některým zemědělcům peníze na to, aby mohli založit novou produkci," řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci k agrosalonu Země živitelka.

Komora i zemědělský svaz již dříve upozorňovaly na to, že evropský trh ovlivňují dovozy zemědělských komodit z Ukrajiny, což umožnila EU od června loňského roku. Pro české firmy to podle nich znamená horší odbyt produkce, které se tradičně velká část vyváží. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se kvůli tomu proto tento týden obrátil na eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského. Žádá ho, aby situaci s dovozem do EU řešil, přičemž se to podle něho týká se hlavně obilovin a drůbežího masa.

Na dotaz ČTK ministerstvo uvedlo, že dovoz obilovin do ČR byl za období od 1. července 2022 do letošního 30. června meziročně o více než 30 procent vyšší. Agrární komora ČR už dříve upozorňovala na data Českého statistického úřadu (ČSÚ), podle kterých se z Ukrajiny do ČR letos do konce května dovezlo 31.736 tun obilovin, přičemž za celý rok 2022 to bylo 27.459 tun.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info