Zemědělci sklidili 40 procent obilovin, práce pokračují pomaleji než loni

Zemědělci k dnešnímu dni sklidili 40 procent osetých ploch obilovin a 65 procent řepky. Žně, stejně jako předminulý týden, pokračují pomaleji než minulý rok. Loni bylo touto dobou sklizeno přes 60 procent ploch obilovin a 78 procent ploch řepky. Vyplývá to ze žňového zpravodajství ministerstva zemědělství. Průměrné výnosy obilovin zatím dosahují 6,53 tuny na hektar, o 12 procent více než loni.

Ozimé pšenice, která je nejrozšířenější plodinou v Česku, sklidili zemědělci více než dva milion tun. Posekali ji z 299.000 hektarů, což je zhruba 38 procent osetých ploch. Průměrný výnos ozimé pšenice je o téměř devět procent vyšší než loni. Zatím dosahuje 6,71 tuny na hektar.

Už téměř u konce je sklizeň ozimého ječmene, zbývají méně než dvě procenta ploch. Z polí ho zemědělci svezli 826.100 tun. Průměrný výnos je 6,50 tuny na hektar, oproti loňsku o zhruba šest procent vyšší. Ječmene jarního zatím z polí svezli 391.440 tun. Sklizeno je 34 procent ploch. Stále na začátku je sklizeň jarní pšenice, posekána jsou jen zhruba čtyři procenta ploch.

Téměř desetinu osetých ploch sklidili zemědělci u triticale, křížence pšenice a žita. Žito sklidily kombajny ze 7,5 procenta ploch. Na začátku je stále sklizeň ovsa. Průměrný hektarový výnos řepky je o zhruba procento nižší než loni, dosahuje 3,35 tuny na hektar. Sklizeno je 826.610 tun.

Ministerstvo dnes také zveřejnilo první analýzu kvality obilovin laboratoře Agrotest fyto. Zkoumala 18 vzorků pšenice, z toho 17 z Jihomoravského kraje ze sklizně mezi 12. až 21. červencem. Jeden vzorek byl ze Zlínského kraje. Kvalitu označila jako velmi dobrou.

"Na kvalitu sklizeného zrna bude mít zajisté vliv počasí následujících dní. Pokud jsou vystaveny zralé klasy pšenice po delší dobu vlhkým podmínkám, dochází v zrnu ke kvalitativním změnám," uvedlo ministerstvo.

Zemědělci letos sklízejí 1,245 milionu hektarů obilovin. Ve srovnání s loňskem je to o zhruba 53.000 hektarů méně. Plocha osetá řepkou naopak vzrostla o téměř 36.000 hektarů na letošních 379.943 hektarů.

Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou nadprůměrnou úrodou klesne o 8,1 procenta na 6,955 milionu tun. Snížit by se měla úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,223 milionu tun, což je proti loňsku nárůst o 4,9 procenta.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info