Zemědělci zatím sklidili 11 procent ploch obilovin, žně začaly ve všech krajích

Zemědělci sklidili k dnešnímu dni téměř 11 procent ploch obilovin a 6,5 procenta ploch řepky. Žně již začaly ve všech krajích ČR, u většiny plodin jsou ale stále na začátku. Nejvíce žně pokročily u ozimého ječmene. Sklizeno je 75 procent ploch, což je více než 96.000 hektarů osetých ploch. Zemědělci z nich svezli přes 624.600 tun. Vyplývá to ze žňového zpravodajství, které dnes vydalo ministerstvo zemědělství.

Minulý rok bylo touto dobou sklizeno přes 14 procent osetých obilovin a zhruba 12 procent ploch řepky. Letos zatím zemědělci z polí svezli dohromady 875.900 tun obilovin. Kromě ozimého ječmene se zatím sklidilo zhruba 4,5 procenta ploch ozimé pšenice a dvě procenta jarního ječmene. Žita a triticale je zatím není sklizeno ani procento ploch, u ovsa práce na polích zatím nezačaly.

Žně nejvíce pokročily v Plzeňském kraji, kde je posekaná již více než pětina ploch, v Jihomoravském kraji je to zhruba 19 procent. Naopak jen procento osetých ploch zatím sklidili zemědělci na Vysočině.

Průměrný hektarový výnos je o 9,7 procenta vyšší než loni, zatím dosahuje hodnoty 6,48 tuny na hektar. Loni to bylo o 0,57 tuny méně. Nejvyšší průměrné výnosy mají zemědělci v Královéhradeckém kraji, kde jsou o tunu vyšší, než je průměr. Naopak nejnižší mají zemědělci v Karlovarském kraji, kde je průměr 4,5 tuny na hektar.

Řepky je zatím sklizeno přes 73.000 tun z 24.552 hektarů. Letošní výnos je mírně nižší než stejný jako loni, dosahuje 2,99 tuny hektar. Loni to bylo touto dobou 3,07 tuny na hektar.

Podle ministerstva s nástupem vlny tropických teplot bude zrychlovat dozrávání obilovin i řepky. "Lze tak očekávat, že žňové práce se rozjedou na celém území ČR," uvedlo.

Zemědělci budou letos sklízet z 1,245 milionu hektarů obilovin. Oproti loňsku je to o zhruba 53.000 hektarů méně. Plocha osetá řepkou naopak vzrostla o téměř 36.000 hektarů na letošních 379.943 hektarů.

Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou nadprůměrnou úrodou klesne o 8,1 procenta na 6,955 milionu tun. Snížit by se měla úroda pšenice, ječmene, ovsa i žita. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,223 milionu tun, což je proti loňsku nárůst o 4,9 procenta.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info