Turisté mohou zase nahlédnout do Boubínského pralesa
30.06.2023 | Lesy České republiky, s. p.
Hradec Králové, 29. června 2023 – Do Boubínského pralesa, dosud nedostupného kvůli nebezpečným souším, mohou návštěvníci od 29. června opět nahlédnout od tamějšího jezírka. Dojdou k němu po nové trase s povalovými chodníky a mostkem. Lesy ČR je v červnu instalovaly za půl milionu korun. Vstup na Knížecí a Lukenskou cestu zůstává nadále zakázaný.
Více než roční návštěvnickou přestávku si na Boubíně vynutily přírodní okolnosti v podobě stovek nebezpečných souší, které na tradiční cestě od Idiny pily ohrožují kolemjdoucí. V jádru národní přírodní rezervace je ale nelze kvůli ochraně přírody pokácet ani zlomit. Městský úřad ve Vimperku tedy loni v dubnu vstup na stezky zakázal. „Může to trvat roky. Proto jsme vybudovali náhradní trasu, po níž se lidé dostanou alespoň na hráz jezírka, kde nebudou ohrožení, a přesto do pralesa nahlédnou,“ uvedl ředitel lesního závodu Boubín z Lesů ČR Miloš Juha. Městský úřad ve shodě s lesníky upravil omezení vstupu a od 29. června se zákaz nevztahuje na úsek od Amortovky k odbočce do porostu na náhradní trasu. Souše už se tam zlomily, úsek je tedy bezpečný.
K povalovému chodníku dovede turisty směrovka. Nová trasa vede po stávající značené zelené z parkoviště Na Kaplici pod Boubínem kolem Stromu duší a informačního střediska na Idině pile až na rozcestí. Odtud pokračuje po dosud uzavřené cestě od Amortovky směrem k jezírku, kde se odkloní vpravo do porostu na první povalový chodník. Přes Kaplický potok návštěvníci přejdou po novém mostku a vydají se po nezpevněné cestě, kde se po dalším povalovém chodníku a mírném svahu dostanou na hráz Boubínského jezírka s novými lavičkami a informačními tabulemi. Po stejné cestě se turisté vrátí zpět.
Kontakt: Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



