Souhrn událostí uplynulých dní 24.3. – 26.3.2023

Farmáři, kteří nemohou hubit hraboše jedem, mohou získat kompenzaci

Farmáři, kteří nemohou hubit hraboše jedem, mohou získat kompenzaci za zničenou úrodu od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. V tiskové zprávě na to upozornila Česká společnost ornitologická (ČSO). Podle rozsahu zničení úrody mohou získat od 2000 do 20 tisíc korun.

Na jižní Moravě se lidem chov zvířat nevyplatí, odolávají jen vinohrady

Představa o jižní Moravě jako top chovatelském a zemědělském regionu je dlouhodobě zažitá, ale minimálně podle statistik nepřesná. Ve srovnání jednotlivých komodit je to spíš bída. Čemu se tu skutečně daří, je jatečná drůbež – se 4,6 milionu kusů kraj drží více než pětinu tuzemského celku.

Jablka za 6 korun, brambory za 15. U farmářů je levnější ovoce i zelenina

Kilogram jablek za šest korun, brambory za patnáct a cibule za necelých 13 korun. Kdo zamíří přímo k pěstitelům či farmářům ze severu Moravy a Slezska, může při jednom nákupu ušetřit desítky korun.

Biologická bomba: V chátrající továrně v Británii přežívá nemoc šílených krav

Ve Velké Británii stále stojí továrna, která je kontaminovaná infekční prionovou bílkovinou způsobující nemoc šílených krav. Podle odborníků je toto místo velmi nebezpečné a pohyb v okolí může ohrozit lidské zdraví. Přesto tam firmy v minulosti plánovaly stavět domy.

 

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info