Lesy ČR by chtěly smlouvy z tendru 2022+ s firmou Uniles uzavřít v únoru

Státní podnik Lesy České republiky by poslední smlouvy z pětimiliardového lesnického tendru 2022+ mohl s firmou Uniles z koncernu Agrofert uzavřít začátkem února. Uzavření smluv zdrželo to, že nabídky musela posoudit komise z hlediska možného střetu zájmů. Původně podnik počítal s uzavřením smluv na konci ledna. 

Posuzování střetu zájmů podle zjištění ČTK souviselo s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO), který svůj koncern Agrofert, jehož součástí Uniles je, vložil v únoru 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podrobnosti k hodnocení nabídek mluvčí LČR neuvedla. „Bližší informace o dosud neuzavřených zadávacích řízeních s ohledem na zákon o zadávání veřejných zakázek nemůžeme do podpisu smluv poskytnout,“ uvedla.

Ze 46 soutěžených jednotek firma Uniles podala nejlepší nabídku na sedmi, a má tak šanci získat sedm kontraktů. Jednotky mají rozlohu 26 309 hektarů a péče o les je na nich do nástupu smluvního partnera zajištěná. „Nezbytně nutné práce provede Závod lesní techniky LČR, tedy pomocí vlastních lidí i strojů, nebo vyhlásíme zakázky v rámci dynamického nákupního systému,“ uvedla mluvčí.

Pokud Uniles smlouvy podepíše, stane se na počet kontraktů nejúspěšnější firmou tendru 2022+. Po šesti kontraktech v prosinci podepsaly firmy LDF Rožnov, Stora Enso Wood Products Ždírec, Opavská lesní a Jihozápadní dřevařská. Čtyři zakázky podepsala Kloboucká lesní. O 37 zakázek se dosud podělilo 12 firem. U dvou jednotek uchazeči odmítli podepsat smlouvu a podnik bude tyto soutěže na jaře 2022 opakovat.

Tendr 2022+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o těžbě dřeva a zalesňování zhruba na pětině území. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR. Firmy vzešlé z tendru 2022+ budou pro Lesy ČR pracovat v letech 2022 až 2026.

Odhadovaná hodnota lesnických prací je v tendru 2022+ pět miliard korun a objem dřeva k těžbě je pět milionů metrů krychlových. Tendr se týká v souhrnu území o rozloze asi 200 000 hektarů, jde tedy o necelou pětinu lesů spravovaných státním podnikem. Ročně by firmy vzešlé z tendru měly zalesnit asi 15 000 hektarů lesa.

Vítězem předloňského tendru 2021+ pro léta 2021 až 2025 se stal Uniles. Z 29 soutěžených jednotek získal 12. Na druhém místě skončila s pěti podepsanými smlouvami firma Kloboucká lesní a na třetím se čtyřmi kontrakty firma Aclesia.

Lesy ČR jsou od loňského 22. prosince bez generálního ředitele. Tehdy Marian Jurečka (KDU-ČSL) pověřený vedením ministerstva zemědělství odvolal generálního ředitele Josefa Vojáčka a řízením podniku dočasně pověřil lesního správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiřího Grodu. Následně ministerstvo zemědělství vypsalo výběrové řízení, do kterého se přihlásilo pět uchazečů. Nového ředitele Lesů ČR by měl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) jmenovat do konce února.ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info