Sklizeň hroznů na jihu Moravy je v plném proudu Vinaři hodnotí úrodu slibně, na své si zřejmě přijdou vyznavači vín s přívlastkem
08.10.2021 | peprconsulting.cz
Sklizni hroznů na jihu Moravy zatím přeje počasí. Podle vinařů bude úroda kvalitní a bobule mají dostatek cukru i pikantní kyselinku. Přívlastkových vín bude více, než se čekalo.
„Sklizeň je v plném proudu, máme sklizeno přibližně 30 procent úrody. Právě sbíráme bílé odrůdy Rulandské bílé, Rulandské šedé, Veltlínské zelené, Sauvignon a Chardonnay. Z modrých odrůd máme sklizen Modrý Portugal a teď je na řadě Svatovavřinecké a Zweigeltrebe,“ popisuje Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT, která je největším zpracovatelem moravských hroznů. Nad očekávání se v letošním roce urodilo hroznů určených pro výrobu přívlastkových vín, která jsou z hlediska kvality nejvyšší kategorií vín v tuzemsku.
Vinařům na jižní Moravě prozatím přeje také počasí. Sucho a teplo prospívá dozrávání hroznů pozdnějších vinných odrůd a snižuje riziko vzniku plísňových chorob. Absence srážek má i další výhody, umožňuje totiž vinařům využívat sklízecí techniku. „Na některých našich vinicích používáme samochodný portálový sklízeč, se kterým sklidíme až šest hektarů vinic denně. Výhodou je nejen vysoká efektivita, ale i požadovaná kvalita při šetrnosti k révě a půdě,“ popisuje Josef Svoboda.Vinařům se vyhnuly i první zářijové mrazíky, které byly místy hlášeny v závěru minulého týdne. Teploty kolem bodu mrazu v dalších dnech neočekávají. Sklizeň skončí na jihu Moravy na začátku listopadu.
Kontakt:
Alice Králová
Manažerka PR, Bohemia Sekt
alice.kralova@bohemiasekt.cz
+420 733 148 127
Michaela Vrbová
PR Manager, PEPR Consulting
vrbova@peprconsulting.cz
+420 737 755 094
Další články v kategorii
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)

Tweet



