ČSÚ: Letošní úroda obilí bude průměrná, máku se sklidí asi nejvíc za 10 let

Zemědělci by letos měli sklidit v Česku 6,995 milionu tun základních obilovin, o čtyři procenta méně než loni. Úroda řepky by pak měla meziročně klesnout o 13,3 procenta na 1,079 milionu tun. Vyplynulo to z druhého odhadu Českého statistického úřadu, který ho dnes zveřejnil na svém webu. První odhad z června byl pesimističtější, předpokládal u sklizně obilí proti loňsku zhruba sedmiprocentní pokles a u řepky pokles o 13,9 procenta.

Zatímco úroda obilovin by měla být podle statistiků průměrná, u máku ji předpokládají nejvyšší za posledních deset let. Sklidit by se ho mělo 31.000 tun, proti loňskému roku o 41,4 procenta více. "Zatím rekordní sklizeň byla dosažena v roce 2008, kdy se sklidilo téměř 50.000 tun máku," uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Podle statistiků je letošní sklizeň kvůli deštivému počasí pomalejší. Co se týče hektarového výnosu plodin, u obilovin má být meziročně nižší o 2,9 procenta a u řepky o 6,8 procenta. U máku čekají zemědělci meziroční pokles hektarového výnosu o 2,8 procenta.

V porovnání s loňským rokem má být podle statistiků nižší sklizeň všech druhů ozimých obilovin, tedy pšenice ozimé, ječmene ozimého, žita a tritikale, což je kříženec žita a pšenice. U pšenice ozimé, která je v Česku nejrozšířenější obilovinou, ČSÚ předpokládá, že její sklizeň kvůli menšímu množství osetých ploch klesne téměř o deset procent na 4,322 milionu tun. Ječmene ozimého se podle odhadu sklidí meziročně o 9,4 procenta méně, 632.000 tun, sklizeň tritikale klesne o 4,4 procenta na 204.000 tun a žita téměř o čtvrtinu na 134.000 tun.

Naopak sklizeň jařin, tedy pšenice a ječmene jarního a ovsa, je příznivější. Odhadovaná sklizeň pšenice jarní má být ve srovnání s loňským rokem více než trojnásobná, má činit 373.000 tun, důvodem je mimo jiné výrazné rozšíření osevní plochy. Přibylo i ploch osetých ovsem, kterého by se mělo sklidit podle odhadu 212.000 tun, meziročně o 15,5 procenta více. Úroda ječmene jarního je na podobné úrovni jako loni a sklidí se ho 1,117 milionu tun, odhadli statistici.

Podle nich se rozšíření osevní plochy podílí také na předpokládané výši letošní sklizně máku. Pole osetá mákem se meziročně rozšířila o devět procent na 44.000 hektarů. Vedle toho ploch s řepkou o sedm procent ubylo, což stojí podle statistiků za její nižší očekávanou úrodou. Proti loňskému roku se zmenšila i pole s pšenicí ozimou.

Prezident komory: Žně komplikují deště, někde se tvoří močály

Letošní sklizně obilovin komplikují deště, pole jsou podmáčená, lokálně se tvoří až močály. Zemědělci tak nemůžou vyjet na některá pole s technikou, aby se do měkké půdy nezabořili. Žně tak mají několikatýdenní zpoždění, sdělil ČTK prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

"Příchod letošního jara se opozdil o jeden až tři týdny a totéž platí pro většinu komodit. Žně jsou posunuté oproti předešlým rokům zhruba o deset až 14 dní. Obiloviny jsou sklizené zhruba ze třetiny, přičemž největší zpoždění nabral Karlovarský kraj. Naopak nejvíce pokročil Zlínský kraj a Jihomoravský kraj," uvedl prezident komory. Na hodnocení sklizně je proto podle něj brzy, výnosově očekává průměrný rok.

Sklizně komplikují deště. "Pokud se počasí nezlepší, očekáváme dopad do celkové kvantity i kvality sklizně. Deštivější počasí má vliv také na důležité jakostní parametry, jako je například klíčivost, a zároveň při vyšší vlhkosti zrn hrozí jejich zaplísnění. Naopak kvůli deštivějšímu počasí dochází ke snížení počtů hlodavců, kteří v předešlých letech způsobovali zemědělcům velké problémy," doplnil.

O snížení výskytu hrabošů informoval v úterý také Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Červencové počty hrabošů podle něj nedosahují kalamitních stavů. Pracovníci zemědělského ústavu vysledovali 86 aktivních východů z nor na hektar, což znamená meziměsíční snížení o 23 procent. Ústav proto výhledově sníží monitoring těchto škůdců. Aktivní východ z nory je díra do nory se zřetelnými pobytovými stopami, například se zataženými kousky rostlin nebo s ohlazeným vstupem.

Podle Píchy někteří zemědělci už pozorují zhoršení některých kvalitativních parametrů. "Reálně hrozí, že dojde ke snížení kvality a snížení podílu potravinářských partií obilovin. To by ve spojení se dodatečnými náklady spojenými s vyšší spotřebou pohonných hmot a nutností dosoušení sklizených zrn vážně ohrozilo rentabilitu pěstitelů," sdělil dnes ČTK Pícha.

Prvotní červnový odhad statistiků ohledně sklizně byl pesimističtější, předpokládal u sklizně obilí proti loňsku zhruba sedmiprocentní pokles a u řepky pokles o 14 procent.

Zatímco úroda obilovin by měla být podle statistiků průměrná, u máku ji předpokládají nejvyšší za posledních deset let. Sklidit by se ho mělo 31.000 tun, proti loňskému roku o 41,4 procenta více.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info