Těžba dříví loni dosáhla rekordních 35,8 mil.metrů krychlových

Těžba dříví loni v ČR dosáhla rekordních 35,8 milionu metrů krychlových, uvedl dnes v tiskové zprávě Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně se zvýšila o 9,7 procenta. Těžba roste každoročně od roku 2013. V naprosté většině (94,8 procenta) šlo přitom loni o nahodilou, tedy neplánovanou těžbu, kam spadá hlavně likvidace kůrovcové kalamity. Odborníci z think-tanku Czech forest dnes uvedli, že tento objem znamená dvojnásobek běžné roční celkové těžby.

Jehličnaté dřeviny tvořily 96,5 procenta loňské těžby. Při porovnávání jednotlivých dřevin šlo v devíti případech z deseti o smrk, ve 4,2 procenta o borovici a v 1,6 procenta o buk.

Nejvíce se vytěžilo na Vysočině a v Jihočeském kraji. "Dle vývoje lze usuzovat, že tempo růstu těžby dřeva zpomaluje v moravských krajích, a naopak zrychluje v Čechách, včetně severních oblastí," uvedli statistici.

V únoru odhadl Czech forest, že škody způsobené nízkou výkupní cenou kůrovcového dříví a předčasnou těžbou za loňský rok dosáhly 44 miliard korun. Kůrovec podle nich loni napadl 35 až 40 milionů metrů krychlových dřeva.

Nyní uvedl, že pozitivním je trend poklesu objemu nezpracovaného dříví. "Kůrovcová kalamita rozhodně neskončila, množství kůrovce je v lesích stále extrémní. Na místě je obezřetnost, ale z dat ČSÚ je zřejmé, že vlastníci a správci lesů stihli v loňském roce zpracovat většinu napadených stromů. Další zpracovali v průběhu chladného jara. Pokud nepřijdou nějaké extrémní výkyvy počasí, lze v letošním roce očekávat výrazné zpomalení kalamity," dodal za think-tank Jan Příhoda.

Nestátní vlastníci lesů ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR letos na jaře oznámili, že od státu potřebují alespoň 5,8 miliardy korun jako kompenzaci za loňské nízké ceny dříví. Dodali, že jinak nezvládnou obnovovat les po kůrovcové kalamitě a těžit dříví.

Nadměrné těžby a snížená cena dříví se odrazily také na loňském hospodářském výsledku státního podniku Lesy ČR, který vlastní téměř polovinu lesních pozemků na území republiky. Podnik loni skončil v zisku 44 milionů korun po předloňské ztrátě 790 milionů korun. Zakončit loňský rok v plusu podniku ale pomohly peníze od státu na kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kůrovcové kalamity ve výši 2,3 miliardy korun. Původně podnik v koncepci hospodaření počítal s tím, že kvůli kůrovcové kalamitě za loňský rok utrpí ztrátu až 1,9 miliardy.

"Rekordní těžba dřeva loni stlačila jeho cenu rekordně nízko. Například cena palivového dříví právě z jehličnanů klesala čtvrtletí po čtvrtletí od prvního kvartálu roku 2019, kdy činila 722 korun za metr krychlový, až do třetího kvartálu 2020, kdy dosahovala pouze 423 korun za kubík. V posledních třech měsících loňska ale narostla na 429 korun za kubík a letos v prvním letošním čtvrtletí na 451 korun za kubík. To ilustruje zatím jen opatrný zvrat trendu," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něj by se tak měli lidé levným dřívím předzásobit, než zdraží.

V ČR již několikátý rok panuje kůrovcová kalamita, o které v minulosti hovořil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jako o největší od dob Marie Terezie.

Loni se zvýšila plocha zalesňování, a to meziročně o 5000 hektarů na 33.671 hektarů. ČSÚ uvedl, že v 51,3 procenta šlo o listnaté dřeviny. Nejvíce se loni využíval smrk (30,7 procenta), dále pak buk (23,8 procenta), následovaný dubem a borovicí. "Na konci roku 2020 lesní pozemky zabíraly plochu 2,677.329 hektarů," uzavřeli statistici.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info