Vědci připodobnili virovou infekci u včel k vajíčku s překvapením
06.01.2021 | ceskenoviny.cz
Vědci popsali mechanismus, jak včelí virus infikuje buňku, a pokusili se proces přiblížit také laikům. Spíše než vytahování vzkazu z lahve to připomíná otevírání vajíčka s překvapením. Výsledky výzkumu Karla Škubníka a jeho kolegů pod vedením Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity publikoval vědecký časopis Science Advances, oznámila ČTK mluvčí institutu Ester Jarour.
Za posledních 70 let významně poklesly populace včely medonosné v Severní Americe a Evropě. Hlavní příčinou kolapsu včelstev bývají včelí viry, buněční parazité skládající se z genomu nesoucího genetickou informaci a proteinového obalu.
Životní cyklus viru je podle vědců podobný posílání zpráv v lahvi. Vzkaz, v tomto případě genetická informace viru, je nejdříve umístěn do lahve, tedy proteinového obalu, která ho chrání před vnějšími vlivy. Jakmile se genetická informace v proteinovém obalu dostane na místo určení, což je buňka, musí se dostat co nejrychleji ven, aby mohla být "přečtena".
"Doposud se přepokládalo, že se při uvolnění genomu vytvoří v proteinovém obalu viru malý otvor, skrz který se postupně protahuje vlákno genomu. Naše výsledky ale ukázaly, že včelí viry využívají mnohem rychlejší způsob uvolnění genomu, při němž dochází k prasknutí proteinového obalu a vypuštění genomu do hostitelské buňky," popsal Škubník.
Vědci tak zjistili, že mechanismus uvolnění genomu včelích virů se podobá spíše otevírání vajíčka s překvapením. Rychlé vypuštění genomu viru snižuje pravděpodobnost jeho poškození enzymy v mimobuněčném prostředí.
Vědecký tým použil moderní metody kryo-elektronové mikroskopie, která umožnila pozorování viru a výpočet jeho trojrozměrné struktury s atomárním rozlišením. Následně provedli proteinové simulace, u nichž asistovala výzkumná skupina Roberta Váchy. Pochopení způsobu, jakým včelí viry infikují buňky, může pomoci s přípravou látek bránících virové infekci.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



