Výskyt hraboše polního v listopadu 2020
07.12.2020 | ÚKZÚZ
Z listopadových dat ÚKZÚZ získaných z monitoringu výskytu škodlivých organismů vyplývá, že celorepublikový průměr intenzity výskytu hrabošů stoupl z říjnové hodnoty 664 aktivních nor na hektar (AVN/ha) na 776 AVN/ha. To u ozimých plodin, odpovídá 3,8násobku podzimního prahu škodlivosti. Mezi nejpostiženější kraje stále patří Středočeský a Ústecký. V Ústeckém navíc došlo k opětovnému navýšení početnosti hrabošů. Další významnější zvýšení bylo zaznamenáno v kraji Královehradeckém, kde populace přesáhly hodnotu 5,3násobku prahu škodlivosti, což odpovídá 1740 AVN/ha. Mírný nárůst byl zaznamenán též v krajích Jihomoravský, Karlovarský, Liberecký, Pardubický a Zlínský.
V současnosti provádějí terénní inspektoři ÚKZÚZ monitoring početnosti hraboše především v ozimech a dále také v jetelotrávách, vojtěšce, jeteli a trvalých kulturách, včetně sadů a vinic. Stále platí, že hraboš se vyskytuje mozaikovitě a může i nadále lokálně způsobovat škody.
I přes srážkově nadnormální průběh podzimu 2020 se populace hraboše celorepublikově drží na téměř 4násobku prahu škodlivosti. Přestože se jedná, v porovnání v rokem 2019, o poloviční hodnotu průměrné početnosti, populace hrabošů i letos vstupují do zimního období v relativně vysokých počtech. Některé lokality na Jižní Moravě zaznamenaly opětovný nárůst škodlivosti.Průběh počasí nepřeje aplikacím rodenticidů. Koncem listopadu se objevila řada nových míst s poškozením přesahujícím hranici 70 %. V řadě případů se plánuje zaorávka porostů (především krmných plodin). O dalším vývoji populací hrabošů bude rozhodovat průběh nadcházející zimy.
Aktuální počet okresů ohrožených kalamitním výskytem hraboše polního je celkem 30.
Inspektoři ÚKZÚZ budou i v průběhu zimních měsíců monitorovat vývoj populací tohoto škůdce a průběžně informovat veřejnost na webu ÚKZÚZ a prostřednictvím Rostlinolékařského portálu.
Aktuální míra rizika ohrožení zemědělských porostů v jednotlivých krajích je zobrazena v příloze.
Další články v kategorii
- Skryté přísady v pečivu: Co byste měli vědět o látkách zlepšujících mouku? (07.01.2025)
- Počasí nepřeje výrobě ledového vína, potřebný mráz byl jen na Hodonínsku (07.01.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne – 6.1. 2025 (07.01.2025)
- Ohroženým tuleňům pomáhají s rozmnožováním dobrovolnické závěje (06.01.2025)
- Meteorolog: Družicová data jsou důležitá, ale jsou potřeba i pozemní měření (06.01.2025)
- Zemědělská firma chce u Litomyšle vybudovat biometanovou stanici (06.01.2025)
- Cesta mladých farmářů po hospodářstvích členů ASZ Kolín, Kutná Hora, Nymburk (06.01.2025)
- Neukázněných turistů v národních parcích a CHKO přibývá, strážců je málo (06.01.2025)
- FAO: Světové ceny potravin loni klesly o 2,1 procenta, zlevnil cukr a obiloviny (06.01.2025)
- Plísně, sucho, škůdci. Změny klimatu ohrožují pěstování kávy v Keni (06.01.2025)