Ani po dvojím upozornění inspektorů neučinila firma opatření proti šíření kůrovců. Dostala pokutu 140 tisíc korun

Společnost Land Value, a.s. neplnila povinnosti vlastníka lesa v ochraně lesa proti kůrovcům. Ohrozila životní prostředí na lesních pozemcích v k. ú. Stružinec u Lomnice nad Popelkou v okrese Semily, když neprovedla včasnou asanaci 115 m3 kůrovcového dříví napadaného lýkožrouty. Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Liberci přitom společnost dvakrát upozornili na povinnost zajištění asanace, která by zabránila vytvoření podmínek pro další vývoj, množení a výlet kůrovců do okolních porostů. Firma ale na výzvy nereagovala a kůrovci následně napadli dalších 30 stojících smrků v těsném sousedství pokácených stromů. Za výše uvedené dostala společnost pokutu 140 tisíc korun. Ta nabyla právní moci 18. března 2020.

Inspektoři ČIŽP provedli v dubnu 2019 kontrolu lesních pozemků vlastněných společností Land Value, a. s., na kterých zjistili pokácené, částečně odvětvené smrky, které byly čerstvě napadeny kůrovci. Dále pak těžební zbytky a nově vzniklé vývraty, v nichž byli identifikováni lýkožrout smrkový a lýkožrout lesklý. „Vlastníka jsme proto hned upozornili, aby asanaci dříví provedl nejpozději do konce května, jinak hrozí dokončení vývoje kůrovců, kteří by mohli napadnout také lesy v sousedství. Bohužel se tak nestalo, což jsme v červnu 2019 šetřením zjistili. Napadené dříví bylo stále na místě a přibyla nakladená vajíčka a larvy kůrovce. Opět jsme firmu vyzvali k provedení asanace, ale opět marně. To mělo za následek napadení třiceti stojících stromů v těsném sousedství,“  řekl Martin Kmoch, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.

Podstatou ochrany lesa proti kůrovcům je jejich včasné hubení a zabránění jejich rozmnožení a dalšího šíření v lesním porostu. Šířením kůrovců vzniká nebezpečí prořeďování porostů, jejich poničení vlivem bořivého větru, dále teplotní a vlhkostní extrémy a další škodlivé faktory, které ohrožují okolní lesní porosty a plnění funkcí lesa.

 

Radka Nastoupilová

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info