Žně jsou pomalejší než loni,zatím sklizena devítina loňských míst

Začátek žní je letos pomalejší než loni, uvedlo dnes ministerstvo zemědělství. Sklizeno je 1,46 procenta ploch základních obilovin, loni to touto dobou bylo zhruba 13 procent. Řepky letos je sklizeno 0,6 procenta, loni šlo o 7,36 procenta ploch. Průměrný výnos je u obilovin vyšší než loni, kdy bylo sucho, dodalo ministerstvo.

"Intenzivnější pokračování (letošních sklizňových prací) komplikovalo především počasí, kdy se v minulém týdnu na celém území ČR vyskytovaly dešťové přeháňky, které celkový postup žní v mnoha krajích zbrzdily," uvedl úřad.

Nejrychleji jdou zatím práce v Jihočeském, Zlínském a Jihomoravském kraji, ale ani v jednom nepřekročily čtyři procenta posečených polí. Nejvíce je sklizeno ozimého ječmene, kde jde o 15,2 procenta ploch.

Obiloviny mají zatím průměrný výnos 6,04 tuny na hektar, nejčastěji pěstovaná ozimá pšenice 5,2 tuny z hektaru. Loni touto dobou šlo o 5,31 tuny na hektar, u pšenice 4,92 t/ha.

Sklizeň základních obilovin letos podle prvních odhadů Českého statistického úřadu proti loňskému roku klesne o 3,3 procenta na 6,784 milionu tun. Jejich hektarový výnos má být nižší o dvě procenta. Řepky by měli zemědělci sklidit 1,135 milionu tun, meziročně o 1,9 procenta méně.

Nejpěstovanější plodinou na českých polích je ozimá pšenice, která zabírá třetinu z celkové osevní plochy. Statistici ale očekávají, že její sklizeň letos klesne o téměř šest procent na 4,445 milionu tun. Důvodem je snížení osevní plochy o zhruba pět procent a také nižší hektarový výnos.

Jarní pšenice se podle odhadů sklidí 103.000 tun, o 7,3 procenta více než loni. Odhad sklizně základních obilovin je letos 2,5 procenta nižší ve srovnání s průměrem za posledních deset let.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info