Pekárnu v Českých Budějovicích prostupuje hrdost na jihočeský region

Už šedesát let pekaři připravují chleba na východním okraji Českých Budějovic, v části Suchá Vrbná. Od roku 2008 patří pekárna do společnosti Penam, hrdost na jihočeský region je však stále cítit nejen z každého pecnu a zásadně jen českého obilí, ale i z lidí, kteří je pečou.

Nejjednodušší je podívat se na sortiment budějovické pekárny. Například chléb s názvem Jsem Jihočech, který v loňském roce zaujal i porotu regionální potravinářské soutěže „Chutná hezky. Jihočesky“, když mu udělila 2. místo v kategorii pekařských výrobků.

Když už jsme u soutěží, pekaři z Českých Budějovic v minulém roce bodovali i se svým kornspitzem. Ten dokonce vyhrál soutěž Kornspitz roku 2019. Pro letošní rok si na jihu Čech hodně slibují od několika novinek, s nimiž přišli v lednu na trh.

Žitánek láká na křupavou kůrku a proteiny

Naproti moderním trendům ve stravování jde Žitánek. Jak je patrné už z jeho názvu, jedná se o druh pečiva, v němž má dominantní zastoupení žito. Jeho podíl tvoří 65 procent, a tedy podstatně více proteinů, než běžné pečivo. Pekaři slibují také atraktivní rustikální vzhled a popraskanou křupavou kůrku.

Druhá ze zásadních novinek cílí hlavně na milovníky sladkého. V koblize se slaným karamelem se spojuje tradice této oblíbené pochoutky s netradiční, ale stále populárnější náplní, která v sobě kombinuje slanou a sladkou chuť.

Učňovský chléb na prodej

Na jihu Čech ale myslí taky na budoucnost. Pekárna spolupracuje se Střední školou obchodní v Českých Budějovicích. Budoucí pekaři a pekařky v Suché Vrbné získávají potřebnou praxi a praktickou výuku.

Aby se také oni učili hrdosti na svoji práci, prodávají své upečené výrobky v pekárně v podnikové prodejně. Zatím takto vyráběli hlavně učňovský chléb, už brzy by ale měli přibýt i další produkty ze sortimentu běžného i sladkého pečiva.

 

Autor: redakce

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info