Litoměřice chystají potravinové balíčky pro osamělé seniory

Osamělí senioři, kterým nemohou nakoupit jejich příbuzní, se dočkají pomoci od litoměřické radnice. Pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví společně s charitou v těchto dnech mapují situaci a vyhledávají seniory, kteří takovou pomoc potřebují.

„Balíčky nebudou určeny všem, jde o krizové řešení pro nejpotřebnější," upozornila vedoucí odboru Renáta Jurková. Rozvoz potravin zajistí dobrovolníci či dobrovolní hasiči. Náklady zatím uhradí město. Poté, co nebezpečí pomine, budou moci senioři na úřad přijít a balíček dodatečně uhradit.Tajemník městského úřadu Milan Čigáš vyzývá obyvatele k všímavosti a vzájemné pomoci. „I těžká chvíle, jako je takováto krize, může být přínosem například v prohloubení mezilidských vztahů. Každý z nás může ukázat to dobré, co v něm je. Všímejme si prosím opuštěných sousedů, i kdyby měla pomoc spočívat pouze v laskavém uklidňujícím slově. Město se snaží jít příkladem," uvedl tajemník.

V případě, že se domníváte, že jste seniorem, který není schopen či se bojí si sám dojít do obchodu, nebo znáte v okolí někoho takového, můžete volat na telefonní čísla: 416 916 120, 416 916 125, 416 916 222.

V Roudnici nad Labem jsou podle mluvčího tamní radnice Jana Vancla seniorům dostupné celkem tři asistenční služby.„Náš sociální odbor je samozřejmě připraven telefonicky poradit a případně pomoci s jejich zprostředkováním. Zároveň v současné době hledá cesty, jak těm nejohroženějším skupinám obyvatel dále pomoci. Jednou z alternativ je i seniorská linka Život 90,“ uvedl Vancl.

Senior telefon Život 90 je bezplatná, anonymní a odborná linka důvěry, která funguje nonstop – 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. Číslo linky je 800 157 157.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info