Velký test ovocných kapsiček: u některých kvalitu sráží vysoký obsah cukru

Rychlá svačina nejen pro děti, ale i jejich rodiče. Obliba ovocných přesnídávek v malém praktickém balení neustále roste. Spotřebitelská organizace proto nechala otestovat jedenáct ovocných přesnídávkových kapsiček. Výsledek? Ačkoli většina z nich si odnesla dobré hodnocení, kvůli vysokému podílu cukru se nehodí pro pravidelnou konzumaci.

Do laboratorního testování byly zařazeny přesnídávky známých značek i privátních řetězců. Jelikož drtivá většina kapsiček spadala do kategorie potravin pro malé děti, soulad s požadavky na složení, označení a stanovení limitů pro některé látky se porovnával s příslušnou vyhláškou, upozornila spotřebitelská organizace dTest. 

Výsledek? Dobré hodnocení si z laboratoře odneslo hned devět produktů, zbývající dva uspokojivé. U těch se body strhávaly za chybějící vitamín C, vyšší podíl cukru či deklarovaný obsah ovoce.

„Na celkovém hodnocení testovaných výrobků se odrazil podíl vitamínu C, podíl cukru a soli, případný obsah mykotoxinů, pesticidů a těžkých kovů a nakonec také obal a informace na něm uvedené,“ upřesnila šéfredaktorka magazínu dTest Hana Hoffmannová.

 S hromadou cukru  

Ačkoli se většina kapsiček obešla bez přidaného cukru, jeho celkový podíl byl poměrně vysoký. Nejvíce cukru – konkrétně takřka 15 gramů na 100 gramů výrobku – obsahovala Ovocná přesnídávka Hello s banány, jež je přislazovaná.

Přesnídávky Nestlé NaturNes Banán Jablko a Kubík Ovocná kapsička banán – jablko sice žádný přidaný cukr neobsahovaly, o mnoho lépe na tom však nebyly.

Jelikož většina testovaných vzorků uváděla ve složení na obale vitamín C, dTest zjišťoval, kolik se ho reálně v přesnídávkách nachází. Žádné „céčko“ neobsahovala například přesnídávka Ovko Apple Carrot Banana, ta jej ovšem ani neslibovala. Oproti informaci na obalu byl však zcela bez vitamínu C i výrobek Rossmann babydream Apfel & Banane, o mnoho víc jej nebylo ani v kapsičce dm baby love. 

Bez toxinů i těžkých kovů

Laboratorní analýzy se zaměřily i na to, zda výrobce nepoužil zaplísněné suroviny. Plíseň je přitom možné zjistiti prostřednictvím toxinu patulin, který vytvářejí různé typy plísní napadající ovoce, především pak jablka.

„Druhým sledovaným toxinem, který poškozuje ledviny, snižuje imunitu a má karcinogenní účinky, byl ochratoxin A. Ani jeden z toxinů nebyl v laboratoři odhalen, všechny výrobky tedy v této kategorii obdržely velmi dobrá hodnocení,“ konstatovala Hoffmannová.

Obdobný výsledek přineslo i pátrání po těžkých kovech – cínu, olovu či kadmiu – a reziduálních pesticidních látek. Čtyři z testovaných výrobků navíc pocházely z ekologického zemědělství, proto byly hodnoceny ještě přísněji. Zbytky pesticidů carbendazimu a benomylu se sice objevily u přednídávky Hello Ovocná přesnídávka s banány, ovšem v podlimitním množství.

Dobře dopadlo i posuzování obalů. Body navíc si odnášely výrobky s biocertifikací, vyšším podílem ovoce a ty, které na obale správně deklarovaly hodnoty vitamínu C  a cukru. Případné rozdíly mezi uvedenými a naměřenými hodnotami byly buď ve spotřebitelův prospěch, nebo se pohybovaly v rámci tolerované hladiny, uzavřel dTest.

Autor: Tereza Polaczyková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info