OSN vyhlásila Desetiletí rodinných farem

Rodinné farmy jsou základem zemědělství na všech kontinentech a představují nejstarší a nejrozšířenější způsob obdělávání půdy a zemědělského hospodaření. Po úspěchu Roku rodinných farem 2014 vyhlásila OSN v lednu tohoto roku nový celosvětový projekt Desetiletí rodinných farem 2019 - 2028.  

Má tak mimořádnou příležitost změnit vnímání rodinných farem světovou veřejností a zvýšit povědomí o jejich roli ve společnosti. Celkem 80 % světové potravinové produkce totiž pochází z rodinných farem, které zároveň pečují o půdu a tím zlepšují environmentální udržitelnost zemědělství, podporují biologickou rozmanitost, ekosystémy a tradicemi zachovávají kulturní dědictví ve venkovských oblastech.Rodinné farmy jsou základem také evropského zemědělství - přináší 68 % zemědělské produkce v EU a jejich přínos pro krajinu je v porovnání s průmyslovými podniky v některých státech stále nedoceněný. To vše chce zahrnout Desetiletí rodinných farem a zdůraznit tak důležitost a nezastupitelnou roli ve vnímání světové veřejnosti směrem k rodinným farmám a posílit postavení rodinného zemědělství na všech pěti kontinentech. OSN tak může více než kdy jindy tímto projektem ovlivnit utváření hospodářských, environmentálních a sociálních politik států pro podporu a rozvoj rodinných farem v celosvětovém měřítku.

Úvodní konference k projektu nazvaná „Deset let ke zlepšení života rodinných zemědělců“ byla místem pro setkání zástupců zemědělských organizací a dalších organizací občanské společnosti, vlád, mezinárodních organizací, výzkumných středisek a družstev ze všech kontinentů. V Římě byl pak v květnu projekt Desetiletí rodinných farem 2019 - 2028 oficiálně zahájen na otevřeném fóru zástupci 113 zemí. OSN zde představila Celosvětový akční plán tohoto projektu, který nabízí řadu konkrétních opatření určených k vedení a rozvíjení projektu v následujících deseti letech.

Celosvětový akční plán OSN nabízí řešení

Plán je rozdělen na sedm pilířů, které definují oblasti, ve kterých se mají rozvíjet zemědělské programy pro rodinné farmy, stejně jako politická rozhodnutí a nařízení jednotlivých států na podporu rodinného zemědělství. Pro zajímavost uvádíme cíle jednotlivých pilířů: vytvoření příznivého politického prostředí pro rodinné farmy, generační udržitelnost, rovnost pohlaví, posilování organizací sdružujících rodinné farmy, zlepšení sociálně-ekonomického začleňování farem ve společnosti, zlepšení pozice a ekonomického profitu rodinných farem, podpora udržitelnosti rodinného zemědělství vzhledem ke klimatickým změnám a posilování multifunkčního rodinného zemědělství. Celosvětový akční plán rovněž zahrnuje 100 Národních akčních plánů pro jednotlivé státy, ty pak obsahují praktické mechanismy pro rozvoj udržitelné produkce potravin, podpory rozvoje venkova, boje s chudobou na venkově, ochranu biodiverzity, zachování kulturního dědictví a tím zajištění budoucnosti trvale udržitelné produkce potravin pro lidstvo.

Zpracovala Radka Švecová, zdroj: FAO

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info