Seno kvůli suchu zdražilo. Balík přijde na tisícovku

Farmáři žádají o povolení sekat louky, až naprší. Jinak uschnou, obávají se. Zemědělci musí tak jako loni řešit rébus: sehnat dost sena pro svá zvířata. Kvůli suchu jeho cena výrazně vzrostla.

Úroda v minulém roce nebyla zdaleka tak dobrá, jak by si přáli, a ani letos to kvůli nedostatku vláhy zřejmě nebude o mnoho lepší. Zejména v některých oblastech je situace velmi vážná. 

Místy není co sklízet

„Z některých lokalit nám zoufalí členové volají, že je to jako loni, ne-li ještě horší. Někde je to taková bída, že nebude prakticky žádná sklizeň,“ řekl Deníku předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. Kvůli nedostatku vláhy již někteří farmáři museli změnit osevní postupy.

„Někteří i snížili množství zvířat, aby je vůbec byli schopni uživit,“ připomněl Šebek.Nejhorší situace podle Šebka panuje ve středních Čechách – zejména na Mělnicku, Nymbursku nebo Mladoboleslavsku. O mnoho lépe na tom farmáři nejsou ani na Lounsku a Žatecku nebo v některých částech jižní a střední Moravy.

„První seče se jevily poměrně optimisticky, druhé jsou místy jen na 25 procentech obvyklého průměru. Problém zhoršuje to, že již v loňském roce většina chovatelů musela sahat do zásob,“ řekl Deníku tajemník  Agrární komory Jan Doležal.

Kdo zásoby neměl, musel seno nakoupit. „Volného sena ale bylo na trhu poměrně málo, a tak jeho cena brzy vylétla na čtyř- až pětinásobek ,“ připomněl Doležal. „Zatímco v běžném roce se balík prodával kolem 500 korun, loni to bylo až 2500 korun,“ konstatoval. Letos cena balíku o hmotnosti zhruba 200 až 300 kilogramů podle Šebka dosahuje v průměru tisíc korun.

Někde nedostatek sena dokonce řeší krádežemi balíků. Společnost Zevyp v Kladrubech na Tachovsku loni tímto způsobem přišla o 80 balíků, cenu vyčíslila na 160 tisíc korun. Letos si proto balíky nechala opatřit GPS lokátory, které jí dávají dokonalý přehled o jejich jakémkoli pohybu. „Už se nám podařilo dohledat nedávno ukradené balíky sena,“ uvedl jednatel společnosti Radek Jurčík.

Dejte nám víc času

Asociace soukromého zemědělství žádá ministerstvo zemědělství, aby v odůvodněných případech umožnilo posunutí termínu, do něhož sedláci musí posekat louky a pastviny. Pokud chtějí dostat dotace, musí mít posečeno do 31. července. V případě, že jsou louky suché, ovšem po posečení mohou uhynout. „Pro mnoho lidí jsou dotace zásadní, a proto vše radši posečou, aby o ně nepřišli,“ vysvětlil Šebek. „Chceme, aby si sedlák mohl požádat na Státní zemědělský intervenční fond, aby mu dovolili odložit sekání,“ prohlásil.

Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý Deníku řekl, že farmáři mohou se souhlasem příslušného orgánu seč odložit nebo vynechat. „Pokud z objektivních příčin není možné plochu posekat, lze využít institutu ohlášení zásahu vyšší moci,“ dodal.

Autor: Jiří Janda

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info