Pro polibek pod rozkvetlou třešní budou muset Češi do hor
01.05.2019 | ceskenoviny.cz
Pro tradiční polibek pod rozkvetlou třešní budou muset letos na 1. máje zamilovaní vyrazit v Česku do podhůří či hor. Třešně podle Lenky Horákové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) letos kvůli teplu rozkvetly o víc než dva týdny dříve než obvykle.
"V Polabské nížině, v Praze a okolí, v okolí Českých Budějovic, v Brně a okolí, na Hodonínsku a Uherskohradišťsku začala třešeň ptačí kvést již před 5. dubnem," uvedla Horáková na webu ČHMÚ. Na více než 80 procentech území ČR třešně rozkvetly mezi 6. a 20. dubnem. V podhůří začaly kvést minulý týden, v horských polohách vykvetou v závislosti na vývoji počasí.
Obecně vlivem vyšších teplot, které panovaly do minulého týdne, rostlinám dříve nastoupily vegetační fáze. "Podle pozorování našich fenologů začínají rostliny i o několik týdnů časněji svojí vegetační aktivitu. Pro leckterou rostlinu, především strom či keř, je fáze kvetení tak energeticky náročná, že ji vynechá a začne se rovnou olisťovat," uvádí zpráva. Fenologie se zabývá studiem časového průběhu periodicky se opakujících životních projevů rostlin a živočichů v závislosti na podmínkách vnějšího prostředí.
Rašení listových pupenů u třešně ptačí v polohách okolo 300 metrů nad mořem je obvyklé na začátku dubna, počátek kvetení spadá do termínu 19. až 23. dubna a konec kvetení mezi 4. až 5. května.
Podle pověry se ženy vystavují nebezpečí, že nebudou-li políbeny na 1. máje pod rozkvetlým stromem, do roka a do dne uschnou nebo bude v ohrožení jejich ženskost, krása a plodnost. Podle některých znalců ale prameny nepotvrzují, že by se tento zvyk na českém venkově v dávnější minulosti dodržoval. "Spíš je to soudobý zvyk posledních generací z měst, a ne z venkova," řekla již dříve Jiřina Langhammerová z Národopisného muzea v Praze.
Autor: ČTK
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



