Plzeňský hejtman se sedláky mluví a pomáhá jim

Ze společné iniciativy hejtmana Plzeňského kraje Josefa Bernarda a regionálních organizací Asociace soukromého zemědělství ČR z této oblasti vznikla v kraji pracovní a poradní skupina pro zemědělství. Ta se schází přímo v kanceláři pana hejtmana a za jeho osobní účasti jedná o otázkách a problémech, které trápí sedláky.

Plzeňský hejtman se o naši problematiku nejen zajímá, ale snaží se společně se členy skupiny také hledat východiska a přímá řešení. Jako příklad je možné uvést jeho podporu zastropování  konstatovanou i Asociací krajů ČR. Další zajímavou aktivitou, jež vzešla z porad, je dotační titul Plzeňského kraje pro malé zemědělce, který bude zahájen příjmem žádostí od 30. dubna tohoto roku.

Dotace o celkovém objemu úvodního ročníku dva miliony korun je určena pro zemědělce do 200 hektarů obhospodařované plochy a splňující kritéria mikropodniku, kteří v minulosti ještě nečerpali na investice z Programu rozvoje venkova. Maximální výše dotace činí 200 tisíc korun při 50% spoluúčasti žadatele a lze ji použít na menší rekonstrukce, opravy a investice. Celý program včetně pravidel je zveřejněn na stránkách Plzeňského kraje, vlastní žádost se podává elektronicky s možností využití poradenství na Kraji.

Velmi vstřícný přístup hejtmana a Kraje k sedlákům a venkovu vůbec je v naši zemi spíše ojedinělý, o to více nás i mne osobně těší.

Stanislav Rampas, člen ASZ Plzeňsko a odborný zástupce ASZ ČR 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info