Zeleného piva Starobrno navaří přes milion půllitrů. Recept znají jen čtyři lidéd
20.02.2019 | Denik.cz
Čtyři a půl tisíce hektolitrů pro lidi v České republice, přes pět set hektolitrů pro Slováky. Tolik Zeleného piva uvaří letos sládci v brněnském pivovaru Starobrno. S přípravami začali začátkem týdne. Zájemci čepované třináctistupňové pivo ochutnají na Zelený čtvrtek 18. dubna.
Čtyři a půl tisíce hektolitrů pro lidi v České republice, přes pět set hektolitrů pro Slováky. Tolik Zeleného piva uvaří letos sládci v brněnském pivovaru Starobrno. S přípravami začali začátkem týdne.lupa-plusKliknutím zvětšíte
Pivo je zelené díky kombinaci několika důležitých faktorů. „Používáme světlý ječný slad vyráběný pouze pro tuto příležitost. Nezbytností je samozřejmě bylinný výluh a likér. Suroviny a ingredience spolu s unikátní technologií dělají Zelené pivo tím, čím je,“ objasnil tajemství neobvyklé barvy výrobní ředitel Milan Schramm. Přesný recept znají čtyři lidé.
Výluh je třeba uvařit den předem. Vyrábí se z několika druhů bylin, například i z kopřiv. Poté, co se pivo uvaří, ještě osm dnů kvasí a několik týdnů dozrává. Pivo se dále filtruje a přidává se likér.
O nápoj je každoročně velký zájem, víc než předchozí roky ho ale nebude. „Zeleného piva vaříme stále stejné množství, protože se snažíme zachovat jeho exkluzivitu a speciálnost,“ řekl sládek Svatopluk Vrzala.
Pivo hostinští čepují pouze na Zelený čtvrtek. Pokud však nevyčerpají všechny zásoby, pokračují i další dny.
Zelenou třináctku ve Starobrnu vaří už čtrnáct let. „Na zelené pivo chodím každý rok. Je to skoro jako velikonoční tradice,“ řekla Brňanka Lucie Čechová.
HANA KOTOUČOVÁ
Autor: Redakce
Další články v kategorii
- Co pomůže českému zemědělství? Když naváže na evropské strategie (10.05.2024)
- Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl (10.05.2024)
- Výzkum naznačil cestu, jak zajistit výnosy plodin i při vysokých teplotách (10.05.2024)
- Potvrzeno: kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách (10.05.2024)
- Vědci poprvé popsali základní prvky vzájemné komunikace vorvaňů (10.05.2024)
- Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais (10.05.2024)
- Výzkum stromu mongongo v Zambii podporuje příjem tamních domácností i udržitelné hospodaření v krajině (10.05.2024)
- Japonsko přidá plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb (10.05.2024)
- Drůbežářská unie: Až 80 pct drůbežího masa prodají řetězce za podnákladové ceny (10.05.2024)