Senátní výbor chce v daňovém balíčku snížit DPH na pivo a některé služby

Senátní hospodářský výbor chce ve vládním daňovém balíčku snížit daň z přidané hodnoty na vybrané služby a točené pivo na deset procent, snížit spotřební daň na pivo, podpořit elektronické daňové přiznání a také stanovit účinnost nižší sazby DPH na teplo od července letošního roku místo od roku 2020. Vyplývá to z jednání výboru. Ten tak doporučil Senátu vrátit daňový balíček Sněmovně s pozměňovacími návrhy.

Snížení DPH obsahuje novela zákona o elektronické evidenci tržeb (EET), která ovšem ještě neprošla ve Sněmovně ani prvním čtením a není jasný termín jejího schválení. To bylo podle senátorů i důvodem, proč změnu nyní podpořili. Náměstek ministryně financí pro daně Stanislav Kouba upozornil, že snížení vybraných služeb má za cíl kompenzovat právě náklady spojené s plánovanými dalšími vlnami EET.

V případě podpory elektronického daňového přiznání senátoři navrhují prodloužit lhůtu pro podaní přiznání o jeden měsíc, pokud bude podáno elektronicky. V letošním roce je termín pro podaní přiznání daně z příjmu pro fyzické osoby 1. dubna, v případě využití služeb daňového poradce 1. července. Kouba senátorům navrhl, aby byl návrh vložen do vládního návrhu, aby prošel řádným připomínkovým řízením.

Vládní daňový balíček mění celkem deset zákonů týkajících se daní. Zavádí zdanění zahřívaného tabáku spotřební daní, zvyšuje limity pro využití výdajových paušálů u živnostníků z nynějšího jednoho milionu korun na dva miliony. Snižuje sazbu daně z přidané hodnoty na dodávky tepla a chladu z dosavadních 15 na deset procent.

Balíček obsahuje také změnu zákona o celní správě, která umožní celníkům, aby při kontrole hazardu a dodržování elektronické evidence tržeb používali krycí doklady. Obcím a dalším samosprávám balíček rozšiřuje možnost získat odpočet na dani z přidané hodnoty, kterou zaplatily například při budování infrastruktury.

Novela zákona o EET do desetiprocentní sazby nově zařazuje například stravovací služby, úklidové práce, domácí pečovatelské služby, vodné a stočné, prodej řezaných květin nebo točené (sudové) pivo podávané jako stravovací služba.

Autor: ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info