Cukrovary v Dobrovici a Českém Meziříčí ukončily cukrovarnickou kampaň, cukru vyrobily o 70 tisíc tun méně než vloni
22.01.2019 | Tereos TTD
Cukrovary Dobrovice a České Meziříčí, které jsou součástí největšího tuzemského výrobce cukru, společnosti Tereos TTD, ukončily začátkem ledna cukrovarnickou kampaň. Ta byla poznamenána propadem ve výnosech cukrové řepy.
Cukrovarnická kampaň začala ve čtvrtek 22. září 2018 a trvala 106 dní až do 11. ledna 2019, kdy cukrovar v Českém Meziříčí zpracoval poslední bulvu cukrové řepy. Cukrovar Dobrovice ukončil zpracování řepy o dva dny dříve. V kampani 2018/19 zpracovaly tyto dva cukrovary dohromady 2,5 milionu tun cukrové řepy, což je meziroční pokles o téměř 700 tisíc tun při zachování stejné osevní plochy ve výši 38 600 hektarů. Tento pokles byl způsoben dramatickým propadem ve výnosech, kdy se z jednoho hektaru podařilo sklidit v průměru pouze 66 tun řepy přepočtené na 16% cukernatost, zatímco v loňském roce to bylo v průměru téměř 84 tun. Tento propad byl zapříčiněn především extrémně teplým a suchým počasím po dobu vegetace cukrové řepy. Díky suchému a teplému počasí měla cukrová řepy sice vysoký obsah cukru, v průměru 19,4 %, ani to však nedokázalo kompenzovat nižší hektarové výnosy.
Nižší množství základní suroviny se tak projevilo na objemu výroby obou cukrovarů. Zatímco v kampani 2017/18 společnost Tereos TTD vyrobila rekordní množství 370 000 tun cukru, letos to bylo pouze 300 000 tun. Také produkce pelet, krmiva určeného pro hospodářská zvířata, poklesla ze 100 tisíc tun na 80 tisíc tun.
Vyrobený cukr je dodáván především tuzemským a evropským zákazníkům pro další zpracování, například výrobu nápojů, cukrovinek, mléčných a pekárenských produktů a podobně. Přibližně 80 tisíc tun je v moderním balicím centru v Mělníku zabaleno do maloobchodních balení, určených pro koncového zákazníka.
Cukrovarnická kampaň 2018/19 v číslech
106 dní kampaně
38 600 ha řepy
2,5 mil. tun zpracované řepy
300 tisíc tun vyrobeného cukru
80 tisíc tun vyrobených pelet
275 tisíc hektolitrů surového lihu
Pro více informací
Jakub Hradiský
PR manažer
+ 420 725 739 101
Další články v kategorii
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- Má to smysl: po deseti letech pálavského borytobraní už není skoro co vytrhávat (18.05.2024)
- Zlínský kraj rozdělí letos mezi včelaře 1,198 mil. Kč, podpoří 102 včelařů (17.05.2024)
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Na motýlích loukách se hmyzu mimořádně daří, další vzniká v Kyselce (17.05.2024)