Ceny zmírnily v listopadu své tempo na dvě procenta. Zlevnily potraviny, zdražilo bydlení

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na dvě procenta z říjnových 2,2 procenta. Ceny tak rostly nejpomalejším tempem od letošního dubna. Zlevňovaly především potraviny. Nadále naopak zdražovalo bydlení a také pohonné hmoty. Analytici se shodují, že šlo o dočasné zpomalení růstu.

V listopadu výrazně zlevnily v meziročním srovnání například vejce, a to o více než 26 procent, uvedl Český statistický úřad. Cena cukru klesla o třetinu. Méně se platilo i za pečivo, vepřové maso, oleje a tuky nebo ovoce.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly nadále největší vliv ceny bydlení, kde se zvýšily ceny nájemného z bytu o 3,3 %, vodného o 1,8 %, stočného o 1,3 %, elektřiny o 5,6 %, tepla a teplé vody o 1,0 %Spotřebitelské ceny klesly v listopadu oproti říjnu o 0,1 %. Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na 2,0 %, což bylo o 0,2 procentního bodu méně než v říjnu a nejméně od dubna letošního roku.

Za zpomalením růstu cen stál zejména meziměsíční pokles cen potravin a také cen pohonných hmot, uvedl hlavní ekonom ING Bank pro ČR Jakub Seidler. Zpomalení cen však bude podle něho krátkodobé a začátkem příštího roku inflace opět zrychlí. 

Na listopadovou inflaci dle očekávání dolehl vývoj cen ropy, která od října postupně klesá, dodal ekonom. Ceny pohonných hmot tak meziměsíčně poklesly o 0,3 % a jejich meziroční dynamika zpomalila z 12 na 10 procent. Podstatnější vliv na zpomalení inflace však měly ceny potravin, které meziměsíčně poklesly o 1,2 %, zatímco obvykle ceny potravin v listopadu rostou. Na pokles cen potravin měly vliv zejména ceny ovoce a zeleniny, které byly meziměsíčně nižší o 6,3 % resp. o 4,2 %.

AUTOR zem

zdroj: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info