Žebříček potravinové udržitelnosti vede Francie, ČR je sedmá

Žebříček zemí, které se mohou pochlubit nejlepší potravinovou udržitelností, vede Francie. Dopomohla jí k tomu opatření proti plýtvání potravinami a podpora ekologického zemědělství. Česká republika obsadila mezi 67 měřenými zeměmi sedmé místo. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů společnosti Economist Intelligence Unit a nadace Barilla Center for Food & Nutrition.

V první sedmičce se za Francií a před Českou republikou umístilo Nizozemsko, Kanada, Finsko, Japonsko a Dánsko. ČR za sebou v měření plýtvání potravinami, udržitelného zemědělství, zdraví a výživy nechala třeba Švédsko, Rakousko nebo Austrálii. Z rozvojových zemí se nejvýše - na 12. místo - probojovala Rwanda. Čína, Spojené státy ani Británie se nedostaly ani do první dvacítky.

Na celém světě se každý rok vyhodí třetina vyrobeného jídla, což podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) představuje ztrátu téměř bilionu dolarů (skoro 23 bilionů Kč). Podle pozorovatelů je tento stav nejen neetický s ohledem na to, že na planetě roste počet lidí trpících hladem, ale má také ničivé účinky na životní prostředí.

Francie letos obhájila své loňské prvenství. Dopomohlo jí k tomu i opatření z roku 2016, které nařizuje supermarketům odevzdávat neprodané potraviny charitativním organizacím, propagace zdravého životního stylu a pokrok v ekologickém zemědělství. Naopak Čínu táhne dolů vysoká úroveň emisí skleníkových plynů v zemědělství a špatné výsledky USA zase souvisejí s množstvím obézního obyvatelstva, jež provozuje jen nízkou fyzickou aktivitu a konzumuje potraviny s vysokým obsahem cukru a tuků.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info