Problémy s označením a teplotou výrobků při prodeji na farmářských trzích v Děčíně

Veterinární inspektoři Stání veterinární správy (SVS) provedli kontrolu prodeje živočišných produktů na farmářských trzích v Děčíně v Ústeckém kraji. Při kontrole bylo inspektory zjištěno, že jeden prodávající nabízel přes 20 kg vepřového sádla bez náležitého označení. Zároveň bylo u stejného prodejce zjištěno porušení chladícího řetězce u celkem 50 kg dalších masných výrobků – špeku, tlačenky a sekané pečeně. Při kontrolním měření se teploty uvnitř produktů pohybovaly mezi 5,8 a 10,0 °C, přičemž požadovaná teplota je maximálně do výše 5 °C. Obchodník navíc neměl k dispozici v době kontroly žádné doklady o původu zmíněného zboží.

Jiný prodejce na trhu nabízel uzená žebra, uzený bok, špek a klobásy v celkovém množství cca 60 kg bez náležité ochrany potravin proti vnější kontaminaci.

Veterinární inspektoři na místě zakázali uvádění všech zmíněných produktů na trh ukončením prodeje. SVS rovněž prodejcům nařídila neškodnou likvidaci všech popsaných výrobků v asanačním podniku na jejich náklady. Prodejce může být za nedodržení teplotního řetězce sankcionován až do výše 50 mil. Kč. Prodejcům za nedostatečné označení a za nechránění potravin živočišného původu před kontaminací hrozí pokuta do výše 10 mil. Kč.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics
ISSN: 1804-1930


Kalendář


Podporujeme utipa.info