Nepodceňujte riziko znovuzavlečení IBR do stáda

Ozdravování od IBR dospělo po téměř třinácti letech do finále. Na konci července dosahovalo zastoupení prostých hospodářství (bez pozitivních zvířat) 99,9 %. Ke stejnému datu se snížil počet hospodářství na kterých jsou stále pod MVO chována pozitivní zvířata na 17. Pozitivních zvířat bylo 1.151, z nichž pouze 117 bylo chováno v systému bez tržní produkce mléka. Zbytek připadá na dojený skot. Ačkoliv se to může zdát jako nízké číslo, jsou právě tato zvířata překážkou k získání statusu země prosté od IBR. Cílem tedy musí být co nejrychlejší eliminace těchto zvířat ze stáda. 

V průběhu roku 2018 byl tento postup úspěšně aplikován na 4 hospodářstvích. Situace na 2 letos nově infikovaných hospodářství v roce 2018 je řešena MVO, která chovatelům nařizují zákaz připouštění pozitivních zvířat a vyřazení všech pozitivních zvířat nejpozději do 31.10.2018. U jednoho z hospodářství nově uvedenému na seznamu infikovaných hospodářství v roce 2018 se jednalo o chov, ze kterého byla zvířata poslána na jatka. Cíl pro rok 2018 se daří plnit. Problém, který je třeba aktuálně řešit na infikovaných hospodářstvích, představuje existence pozitivních březích zvířat s termínem porodu po 31.10.2018, která jsou chována v počtu 262 ks na 3 hospodářstvích. Záměrem Státní veterinární správy je dodržet konec října jako termín pro vyřazení posledních pozitivních zvířat, včetně březích samic na nově infikovaných hospodářstvích tak, aby mohlo být nejpozději do konce roku provedeno první závěrečné vyšetření a ČR v roce 2019 mohla požádat o přidělení statusu země prosté.

Co si možná někteří chovatelé dostatečně neuvědomují je to, že i po vyřazení pozitivních zvířat bude třeba stáda důsledně chránit před opětovným zavlečení nákazy. Je proto zcela nezbytné dodržování zásad biosekurity (biologické bezpečnosti). Z těchto důvodu je žádoucí stanovit si individuálně zásady biologické bezpečnosti s vymezením konkrétních chovatelských opatření proti zavlečení původce IBR do stáda. 

 

K připomenutí hlavních zásad ochrany chovů před znovuzavlečením IBR slouží například informační leták, která připravila SVS a který najdete ZDE (soubor pdf).

 

Národní ozdravovací program od IBR byl v České republice zahájen 1. ledna 2006. Po jedenácti letech ozdravování byl tento program na konci prosince 2016 ukončen. Rok 2018 je tedy již třináctým rokem ozdravování od IBR. Na začátku ozdravování v roce 2006 bylo pouze 19 % hospodářství z celkového počtu hospodářství skotu uznáno jako IBR prostá hospodářství. V průběhu dvanácti let ozdravování se postupně podařilo počet hospodářství s pozitivními zvířaty snížit na 17. 

zdroj: Podklad k jednání PS IBR, Státní veterinární správa ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info