Pozor na led v nápojích! Podle inspekce nevyhověl každý druhý odebraný vzorek
20.08.2018 | ČT 24
Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontrolovala kvalitu ledu, kterým provozovatelé restaurací chladí nápoje. V loňském roce nebyla v pořádku polovina odebraných vzorků a stejná situace se opakuje také letos. V nejhorších případech dokonce kostky ledu obsahovaly bakterie Escherichia coli nebo enterokoky.
Inspektoři tentokrát kontrolovali provozovny v Brně. V jednom z barů, který navštívili, spotřebují v létě asi patnáct kilogramů ledu denně. Kostku po kostce vytvoří výrobník, jenž musí být udržován v naprosté čistotě. „Jednou za měsíc ho musíme vypnout, a vyčistit antibakteriálním přípravkem. Odstraňujeme také vodní kámen,“ popsal údržbu výrobníku provozovatel baru Vladimír Miloš.
Podobně jako loni i letos zjistila inspekce v barech, restauracích a pivnicích problém u každého druhého vzorku ledu. Ve většině případů nevyhoví hygienickým normám, v některých ale ani těm zdravotním. V devíti případech led obsahoval dokonce bakterii Escherichia coli, nebo enterokoky.
Citlivější jedinci mohou mít vážné střevní potíže
„Když v zařízení není požadovaná teplota, tak se bakterie přítomné ve vodě velice rychle namnoží a ani opětovným zmražením není bakterie odstraněna,“ řekl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. „Když jsou v ledu bakterie, tak to určitě není v pořádku. Může dojít k ohrožení lidského zdraví. U oslabených jedinců určitě hrozí průjmy a zvracení a potom následná dehydratace,“ vysvětlil Milan Šles z jihomoravské hygienické stanice.
V drtivé většině případů je na vině právě zanedbání péče o výrobník. „V takových případech samozřejmě okamžitě zakazujeme používání toho výrobníku,“ dodává Pavel Kopřiva. Inspekce provádí kontroly v průběhu celého roku. Jejich výsledky zveřejňuje na svém webu.
AUTOR pes
zdroj: ČT24
Další články v kategorii
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)